SuperLiga: mi jóra számíthatunk az erdélyi csapatok részéről az új szezonban?

A rajthoz álló öt erdélyi csapat közül kettő már az első játéknapon „állásba kerül” a labdarúgó SuperLiga 2023/2024-es szezonjában: péntek délután az Aradi UTA az újonc Galaci Oțelul  csapatához, a Sepsi OSK pedig a volt sikeredzője kezére került Bukaresti Rapidhoz látogat.

Tizenhatból öt – ennyi az erdélyi csapatok száma a labdarúgó SuperLiga 2023/2024-es szezonjában. Sikerként könyvelhetjük el, hogy a helyzet változatlan tavalyhoz képest, hiszen a felsőházban érdekelt és az európai kupaporondra is kijutó, két „magyar” csapat, a Kolozsvári CFR és a Sepsi OSK kivételével a másik három esetében „rezgett a léc”.

Vegyük őket számba - szubjektív - fordított sorrendben.

Nagyszebeni FC Hermannstadt

A Nagyszebeni FC Hermannstadt hiába vett villámrajtot a tavalyi szezon elején, az anyagi rendellenességek miatt levont 9 pont megpecsételte sorsát, kész csoda, hogy Marius Măldărășanu olyan szinten tudta tartani hitehagyott csapatát, hogy végül a bennmaradás gond nélkül meglett. Úgy tűnik, hogy nagyvonalakban a keret is egyben maradt, sőt kisebb erősítésekre is futotta. Az FC Hermannstadt idei szintjét az 1. fordulóban a bajnok Konstancai Farul méri fel, nagyszebeniek szombat délután a Bajnokok Ligája selejtezőt megnyerő tengerpartiakat fogadják pöpec is stadionjukban.

Kolozsvári U

A Kolozsvári U számára tavaly, újoncként a bennmaradás volt az abszolút cél. Az Egyetemisták végigbukdácsolták az őszi szezont, kieső helyen teleltek, amikor végre „megjött az eszük” a vezetőknek és Ioan Ovidiu Sabău kezére adták a csapatot. Az U-hoz érzelmileg is ezer szállal kötődő, játékosként nagyszerű karriert befutó Sabău rendbe rakta a védelmet és a csapat elkezdte gyűjtögetni a pontokat. A sétatériek végül az alsóház felső harmadában zárták a bajnokságot, sőt a Román Kupa döntőjét is csak büntetőrúgások után vesztették el a Sepsi OSK-val szemben. Nagy kérdés, hogy az U át tudta-e menteni formáját az új szezonra is, már csak azért is mert Sabău felállt a kispadról, helyét a FCSB-s múltja miatt fenntartásokkal kezelt Toni Petrea vette át.

Az U nyári átigazolási kampánya „biztosra ment”, a SuperLigában már bizonyított játékosokat csalogattak Kolozsvárra.

Bogdan Mitrea és Radoslav Dimitrov neve a Sepsi OSK szurkolói számára ismerősen csenghet; hasonlóképpen Mihai Bordeianué is a Kolozsvári CFR-t követők számára. Fekete-fehérben kezdi majd a szezont Doru Popadiuc, Ovidiu Perianu, Andreias Calcan és Bogdan Vătăjelu is, mindannyian több szezon SuperLiga, sőt Mitrea és Bordeianu esetében bajnoki tapasztalatot hoznak az U-hoz. Ez utóbbi meg is fogalmazta a célt az érkezettek bemutatkozó sajtótájékoztatóján: reményét fejezte ki, hogy a csapat bejut a felsőházi rájátszásba. 

Aradi UTA

Kicsit vaciláltunk azon, hogy az erősorrendben az U-t vagy az UTA-t helyezzük feljebb, végül az döntött a Maros-parti alakulat mellett, hogy ott egy minden hájjal megkent vén róka, Mircea Rednic ül a kispadon. A tapasztalt tréner nem féltette hírnevét a tavalyi szezon végén, amikor leült a kiesésre ítélt UTA kispadjára, és aztán osztályozón benn is tartotta a csapatot. Mészár Sándor, az aradi klub vezetője továbbra is bizalmat szavazott Rednicnek, aki a szerteágazó kapcsolatait kihasználva jelentős vérfrissítést hajtott végre a keretben. Több, a SuperLigában még nem szerepelt és emiatt lutrinak számító játékost hozott Aradra. Ha bejönnek a húzásai, akkor megdicsőül, ha nem, akkor előreláthatóan 5-6 forduló után szedheti a sátorfáját.

Az UTA képességeivel már péntek délután képbe kerülhetünk, ahogyan az élvonalba 9 év után visszatérő Oțelul csapatáéval is, e két alakulat összecsapása nyitja az idei szezont.     

Sepsi OSK 

Ha semmit se nyer az idei szezonban, már akkor is megsüvegelik Liviu Ciobotariut Sepsiszentgyörgyön. A háromszékiek új trénerének dolgát nehezítette, hogy egy olyan edző, Cristiano Bergodi helyére ül le idén nyáron, akinek a keze alatt a piros-fehérek megnyertek két Román Kupát, szerepeltek az európai kupaporondon és bejutottak a felsőházi rájátszásba. A Bergodi-örökségből maradt hátra Ciobotariunak a bajnok Farul elleni Szuperkupa-döntő, amit a Sepsi OSK meg is nyert

A sors iróniájának is nevezhető, hogy a Sepsi OSK épp a Bukaresti Rapid ellen indítja a pontvadászatot. A mérkőzést felvezető sajtótájékoztatón Liviu Ciobotariu leszögezte, a 3 pontért utaznak a fővárosba, bár tisztában vannak azzal, hogy a Rapid az idei szezon egyik bajnokesélyes csapata.  

Kolozsvári CFR

A szezon egyik nagy rejtélye, hogy mirne lesz képes a Kolozsvári CFR. A zsinórban megnyert öt bajnoki cím után a vasutasok idén nyáron "csak" a dobogó 3. fokán végeztek. A csapat sikeredzője, Dan Petrescu elment Dél-Koreába, és magával vitte a tavalyi bajnokság lejobb védekező középpályását, Nana Boatenget is. Amúgy a Fellegváron kettejük kivételével is nagy volt a "járkálás": tizenhárom játékos távozott, tizenkettő érkezett.

Egy nappal a Poli Iași elleni összecsapás előtt továbbra is attól hangos a bukaresti sajtó, hogy a Fellegváron folytatódik a kiárusítás. Ennek valószínűleg vannak valós elemei is, ilyen például Simone Scuffet eladása az olasz Serie A-ban szereplő Cagliarinak. Az olasz kapuson nagyot "szakíthat" a CFR, Scuffet ingyen érkezett Kolozsvárra, és ha hinni lehet a híreknek, akkor legalább 2 millió eurót kasszálnak rajta. Sokat beszélnek a koszovói Ermal Krasniqiért érkező ajánlatokról, ahogy Yuri Matias és Emmanuel Yeboah neve is gyakran szerepel az átigazolási pletykákra "szakosodott" portálokban. 

Tény viszont az, hogy a CFR kispadjára 13 év után visszaül Andrea Mandorlini; anno az ő irányítása alatt nyerte meg a vasutas alakulat második bajnoki címét.

Labdarúgó SuperLiga, 2023/2024, alapszakasz, 1. forduló

  • Galaci Oţelul – Aradi UTA (péntek, 18:30)
  • Bukaresti Rapid – Sepsi OSK (péntek, 21:30)
  • Nagyszebeni FC Hermannstadt – Konstancai Farul (szombat, 18:30)
  • Kolozsvári CFR – Poli Iași (szombat, 21:30)
  • Petrolul Ploiesti – Kolozsvári U (vasárnap, 18:30)
  • FCU Craiova – FCSB (vasárnap, 21:30)
  • FC Voluntari - FC Botoşani (hétfő, 18:30)
  • Bukaresti Dinamo – CSU Craiova (hétfő, 21:30)
    16/9 vagy 1920x1080
    CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?