Roland Garros: Barbora Krejcikova az idei salakkirálynő

A cseh Barbora Krejcikova nyerte meg a francia nyílt teniszbajnokság női egyes versenyét, mivel a szombati döntőben három szettben legyőzte az orosz Anasztaszija Pavljucsenkovát, megszerezve első Grand Slam-trófeáját.

A megjósolhatatlan párosítású női döntőben két top 30-on kívüli játékos lépett pályára a Philippe Chatrier Stadionban, erre még nem akadt példa a Roland Garros történetében. Pavljucsenkova a 32., Krejcikova a 33. helyen állt, és már az is Grand Slam-rekord volt, hogy a nyolc negyeddöntősből hatan még sosem jártak ezen a szinten, az elődöntőben pedig mindenki “újonc” volt.

A szamarai születésű orosz az előző hat GS-negyeddöntőjében kikapott, és összességében 52 (!) Grand Slam-részvételre volt szüksége ahhoz, hogy eljusson az első fináléjába, ami ugyancsak rekord. A 29 éves Pavljucsenkova diadala esetén a második legidősebb első GS-bajnok lehetett volna az olasz Flavia Pennetta után, aki 33 évesen szerezte meg első (és utolsó) GS-trófeáját a 2015-ös US Openen. A 2013-as kazanyi Universiade győztese eddigi 12 tornagyőzelme közül csak hármat aratott salakon.

A 25 éves Krejcikova mindössze ötödször volt főtáblás Grand Slam-versenyen, a siker ízét ugyanakkor már megízlelhette, ugyanis párosban már két trófeát gyűjtött. A brnói teniszező a Roland Garros vasárnapi páros döntőjében is érdekelt lesz honfitársa, Katerina Siniakova oldalán, legutóbb a francia Mary Pierce-nek sikerült a párizsi duplázás 2000-ben. Krejcikova – akinek korábbi edzője a wimbledoni bajnok, 2017-ben elhunyt Jana Novotna volt – mindössze egy serleget gyűjtött eddig egyesben, két héttel ezelőtt Strasbourgban ünnepelhetett, és már 11 meccs óta veretlen.Barbora Krejcikova | Fotó: Agerpres/EPA

A döntősök eddig csak párosban találkoztak egymással, mindkét alkalommal a cseh volt a győztes duó tagja. Első egyes összecsapásukat 22 fok, napsütés és – a koronavírus-járvány miatt – csak ötezer néző várta a Philippe Chatrier Stadionban. Az elődöntőben a görög Maria Szakkari ellen meccslabdát hárító cseh játékos rögtön elbukta az adogatását, csakhogy az orosz is, és az eddig párosspecialistának tekintett Krejcikova hamarosan 4:1-re vezetett.

A cseh teniszező remekül mozgatta és fárasztotta riválisát, aki nem tudta kihasználni a nagy ütéseit, és sokszor védekezni kényszerült, így Krejcikova fél óra alatt megnyerte a nyitószettet. A folytatásban Pavljucsenkova először hozta a szerváját, pontosabbak lettek a labdái, sorra ütötte a nyerőket, és csakhamar 3:0-ra elhúzott. A Dubajban élő orosznak 5:1-nél adogatóként játszmalabdája volt, de nem tudott élni vele, majd 5:2-nél ápolást kért a combhajlító izmára. Krejcikova teljesen kiesett a ritmusból, és elvesztette a szerváját, ezzel a 43 perces szettet is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az utolsó felvonásban is maradt a hullámzó játék, 1:1 után két brék következett, egymás után jöttek a fantasztikus nyerők és érthetetlen hibák, nőttön-nőtt a feszültség a pályán. Krejcikova fogadóként 5:3-nál még elpuskázott két meccslabdát, de végül kiszerválta a mérkőzést, amely 1 óra 58 percig tartott. Csehország első Garros-bajnoka karrierje második trófeája, a Suzanne Lenglen Kupa mellé – melyet a legendás Martina Navratilova adott át neki – 1,4 millió eurót kapott.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?