Pert indított Massa a 2008-ban elbukott vb-címe miatt

Pert indított Felipe Massa a 2008-ban elbukott Forma–1-es világbajnoki címe miatt. A Ferrari volt pilótája elismerést és kártérítést követel.

A 42 esztendős autóversenyző a londoni legfelsőbb bírósághoz nyújtotta be keresetét a Formula One Management, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) és a száguldó cirkusz korábbi főnöke, Bernie Ecclestone ellen.

Massa már tavaly kilátásba helyezte a pert, miután Ecclestone beismerte, hogy az ominózus 2008-as szingapúri futamot törölni kellett volna. Ez volt a Forma–1-es autós gyorsasági-világbajnokság történetének egyik legnagyobb botránya, a Renault színeiben versenyző ifjabb Nelson Piquet ugyanis szándékosan belehajtott a védőkorlátba, hogy emiatt beküldjék a biztonsági autót és ezzel hozzásegítse csapattársát, Fernando Alonsót a futamgyőzelemhez. A spanyol meg is nyerte a futamot Nico Rosberg és Lewis Hamilton előtt, a pole-pozícióból rajtoló Felipe Massa viszont pont nélkül maradt. Ez volt akkor a 18 futamból álló idény tizenötödik versenye, a brazil pedig a szezon végén, épp hazai környezetben bukta el egyetlen ponttal a világbajnoki címet Hamilton előtt.

Fotó: Formula1.com

Az esetet Crashgate-re keresztelték, a háromszoros világbajnok Nelson Piquet fia ugyanis a következő évben elismerte, hogy csapata utasítására, szándékosan okozta a balesetet. Massa akkor kérte az FIA-t, hogy érvénytelenítsék a szingapúri futam eredményeit, de a szövetség alapszabályzata nem teszi lehetővé, hogy a szezonzárást követően módosítsanak a ranglistán.

A Forma-1 főnöke Bernie Ecclestone volt akkoriban, tavaly pedig az F1-Insidernek adott interjúban bevallotta, hogy az FIA-elnök Max Mosley-val egyetemben értesült a szingapúri futamon elkövetett szabálysértésekről, de mégsem tettek semmit. Ecclestone azt mondta, azért döntöttek úgy, hogy „megóvják a sportot és megmentsék egy óriási botránytól”. „Ezért győztük meg Piquet jr-t is, hogy maradjon nyugodt. (…) Kellő információnk lett volna, hogy időben kivizsgáljuk az ügyet. A szabályzat értelmében, törölnünk kellett volna a szingapúri futamot” – vallotta be a most 93 esztendős Ecclestone.

Hamilton 2008-ban a Forma–1 történetének legfiatalabb világbajnoka lett. Ez volt az azóta rekordot jelentő hétszeres világbajnok első vb-címe. Piquet Jr. karrierjét viszont derékba törte a botrány. Massa 2013-ban, hét év után búcsúzott a Ferraritól.

A brazil pilóta által fogadott ügyvédek a The Guardian beszámolója alapján bejelentették, hogy nem sikerült barátságos úton rendezni a vitát, ezért hétfőn hivatalosan is elindították a pert. Szeretnék, hogy az FIA ismerje el, hogy szabályt sértettek amikor nem vizsgálták ki azonnal Piquet Jr. balesetét, mert ha megtették volna, akkor Massa lett volna abban az évben a világbajnok. A pilótának ezáltal pénzügyi veszteséget is okoztak, így anyagi kártérítést is követel a per során.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?