Női kézilabda Eb: külön csoportokban, erős ellenfelekkel mérkőzik a magyar és a román válogatott

A magyar női kézilabda-válogatott a címvédő és világbajnok Norvégiával, továbbá Horvátországgal és Svájccal került azonos csoportba a novemberi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság csütörtöki sorsolásán.

Az már a Ljubljanában megtartott sorsolás előtt biztos volt, hogy a magyarok a szlovén fővárosban, az A csoportban szerepelnek majd, és nem találkoznak a november 4. és 20. között sorra kerülő torna három házigazdájával, Szlovéniával, Észak-Macedóniával és Montenegróval.A román és a norvég válogatott meccse 2020-ban | fotó: Agerpres/EPA

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány csapata a második kalapban szerepelt, a norvégokat az elsőből, az előző kontinenstornán bronzérmes horvátokat a harmadikból, a nagy nemzetközi tornán újonc svájciakat pedig a negyedikből kapta.

A román női kézilabda-válogatott a címvédő olimpiai bajnok Franciaországgal, a 2019-es világbajnok Hollandiával és Észak-Macedóniával került egy csoportba.

Ez lesz a 15. női Európa-bajnokság, de az utolsó, amelyet 16 csapattal rendeznek. A magyar válogatott minden alkalommal ott volt a mezőnyben, legjobb eredménye a 2000-es aranyérem, a legrosszabb pedig a 2016-os 12. helyezés. Románia 13. alkalommal vesz részt a női kézilabda Eb-n, amelyből eddig egyetlen alkalommal, 2006-ban maradt ki.

A győztes kijut a 2024-es párizsi olimpiára, az Eb-ről további két együttes - a 2023-as világbajnokság eredményétől függően - szerepelhet a 2024-es ötkarikás selejtezőn.

Az Európa-bajnokság csoportbeosztása:

  • A csoport (Ljubljana): Norvégia, Magyarország, Horvátország, Svájc
  • B csoport (Celje): Dánia, Svédország, Szlovénia, Szerbia
  • C csoport (Szkopje): Franciaország, Hollandia, Észak-Macedónia, Románia
  • D csoport (Podgorica): Lengyelország, Montenegró, Németország, Spanyolország

Kapcsolódók

Kimaradt?