Női kézilabda BL: óriási bravúrt vitt végbe a Ferencváros

Bíró Blanka emberfeletti teljesítményére alapozva az FTC-Rail Cargo Hungaria 20–19-re legyőzte idegenben az orosz kirakatcsapatot, a Rosztov-Dont a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik fordulójában.

Sokadszorra is kiderült, minél több problémával küszködik, annál jobban teljesít a Ferencváros női kézilabdacsapata. A zöld-fehérek öt meghatározó játékosuk – Kovacsics Anikó, Szucsánszki Zita, Szöllősi-Zácsik Szandra, Hársfalvi Júlia és Tóth Nikolett – nélkül vágtak neki a topfavorit Rosztov-Don elleni idegenbeli Bajnokok Ligája-rangadónak, ám nemhogy ledobták ettől a ténytől a láncot, inkább szárnyakat kapva csodálatos győzelmet arattak.

A sokat hibázó oroszok is nélkülözték két alapemberüket, Anna Vjahirevát és Kszenija Makejevát, ám ez mit sem von le a ferencvárosiak érdemeiből, akik fantasztikus csapategységet mutattak. A fej fej melletti kezdés után ahogy belendültek a hazaiak védekezésben és Anasztaszija Lagina is védett néhény vendéglövést, sorozatban szerzett négy góllal pillanatok alatt ellépett 6–3-ra a Rosztov. A folytatás azonban finoman fogalmazva sem a 13 perces gólcsendet tartó hazaiak szája íze szerint alakult. Az első játékrészben 50 százalékos hatékonysággal védő Bíró Blanka remekelt a feljavult Fradi-fal mögött, Emily Bölk pedig támadásban cipelte hátán övéit, így a 11. perc után ellenfelét lelépő és 8–2-es rohamot vezető FTC mehetett előnnyel a szünetre. A második félidő első tíz perce is álomszerűen alakult ferencvárosi részről, 15–9-es magyar vezetésnél a hazai drukkerek hitetlenkedve dörzsölték a szemüket a lelátón, negyedórával később azonban sajnos már feltüzelve űzték feltámadó kedvenceiket.

Bíró továbbra is szenzációsan védett, támadásban viszont megtorpant és elbizonytalanodott a fáradó FTC, amiben a folyamatos emberhátrányok is közrejátszottak. A közel negyed órás magyar gólcsendet kihasználva egyenlített, majd az utolsó öt percre fordulva a vezetést is átvette a Rosztov. A Fradi azonban nem tört meg, a jobbátlövő Klujber Katrin az 58. percben előbb hétméteresből egyenlített (19–19), majd fél perccel a vége előtt a vezetést és a győzelmet is megszerezte a balátlvő posztjára keveredve – a hazaiak hiába kértek időt a végén, az utolsó támadásnál Bíró hárított, így a zöld-fehérek először nyertek a BL-ben a Rosztov-Don ellen.

(Nyitókép: Facebook/Ferencvárosi Torna Club)

Kapcsolódók

Kimaradt?