Bajnokok Ligája selejtező: nagyot küzdött, de kikapott a Ferencváros

Hiába szerzett vezetést, majd került emberelőnybe, nem tudott élni a lehetőséggel a Ferencváros a svájci Young Boys ellen. A Bajnokok Ligája selejtezőinek negyedik fordulójában lejátszott szerda esti mérkőzésen egygólos vereséget szenvedett a magyar bajnok.

Legendás, a magyar futball szempontjából szomorú emléket idéző helyszínen léphetett pályára a Ferencváros labdarúgó csapata a Bajnokok Ligája selejtezőinek negyedik fordulójában. A berni Stade de Suisse Wankdorf helyén állt ugyanis az 1954-es svájci világbajnokság döntőjének helyet adó létesítmény. Emlékezetes: Puskás Ferencék azon a mérkőzésen 2-0-s vezetésről 3-2 arányban alulmaradtak Nyugat-Németország legjobbjai ellen. Azóta sem sok babér termett Svájcban a magyar csapatoknak, a nemzetközi kupákban rendre kikapni jártak Bernbe az anyaország alakulatai. Ezen igyekezett változtatni a Ferencváros, amely – sorozatban a harmadik évben – már biztos résztvevője valamelyik európai kupa csoportkörének. A kérdés csak az, idén a Bajnokok Ligájában, vagy az Európa Ligában vitézkedhetnek-e Peter Stöger tanítványai.

A svájci bajnokságban a legutóbbi négy idényben első BSC Young Boys előbb a szlovák Slovan Bratislava, majd a román CFR Cluj együttesét búcsúztatta a BL-selejtezők során. Az FTC a koszovói FC Prishtinán, a litván Zalgiris Vilniuson, majd a cseh Slavia Prahán jutott túl.

Ahogyan azt előre jósolni lehetett, a mérkőzés elején a hazaiak voltak fölényben. Az első percekben két alkalommal is veszélyeztették Dibusz Dénes kapuját, ám a vezetést a zöld-fehérek szerezték meg. A 14. percben Frank Boli elcsípett egy rosszul elvégzett svájci bedobást és 10 méterről hatalmas gólt ragasztott a jobb felső sarokba (0-1). Hamar jött a Young Boys válasza, két perccel a Fradi vezető találata után Meschak Elia szánta el lövésre magát mintegy húsz méterről. A Fassnachton megpattanó labdába Dibusz csak beleérni tudott (1-1).Somalia mindent megtett | Fotó: Ferencvárosi Torna Club

A 25. percben hatalmas lehetőséghez jutott a Ferencváros. Botka tört előre, jó labdát kapott Zubkovtól, majd Silvan Hefti gólhelyzetben lerántotta. A játékvezető gondolkodás nélkül mutatott a büntetőpontra és ráadásul ki is állította a hazaiak hibázó játékosát. A 11-est Uzuni végezte el. Az albán légiós a jobb oldali kapufát találta el, az össze-vissza pattogó labdát a berobbanó Laidouni Camara közreműködésével a hálóba kotorta. A találatot a videobírózást követően érvénytelenítették, mivel Laidouni a büntetőlövés elvégzése előtt belépett a büntetőterületre. Nagy esélyt szalasztott el az FTC!

A 40. percben sajnálhatták igazán a zöldek az elpuskázott büntetőt. Egy ellentámadás végén Sierro lőtt védhetetlen gólt Dibusznak, miután a magyar hálóőr röviden öklözött ki egy beadást (2-1). Újabb távoli találat… Az utolsó percekben egy-egy kaput eltaláló lövést jegyezhettünk még fel mindkét oldalon, ám szünetre maradt az egy gólos hazai vezetés.

Lendületesen kezdett a Young Boys a második játékrészben, jó tíz perc kellett a Ferencvárosnak, hogy felvegye a ritmust. Ezt követően azonban némi fölényt tudtak kiharcolni a zöldek, ám a játékban bőven akadt hiba. Egy ilyen után kellett nagyot védenie Dibusznak az 58. percben, szerencsére a helyén volt a válogatott hálóőr. Hét perccel később már ő is tehetetlen volt. Garcia egy labdaszerzést követően 18 méterről kettőre növelte a különbséget (3-1).

Kissé összezavarodott csapat benyomását keltette ebben az időszakban a Ferencváros, hiányzott az ötlet és a határozottság a Stöger-fiúk játékából. Aztán a 82. percben újra Frank Boli villant. Az előző selejtezőfordulóban a keretből is kikerülő játékos irdatlan nagy góllal élesztette a ferencvárosi reményeket (3-2). Hajtottak a vendégek az egyenlítésért, ám végül be kellett érniük a minimális különbségű vereséggel. Folytatás jövő héten kedden Budapesten.

Young Boys – Ferencváros 3-2 (2-1)
Bajnokok Ligája selejtező, 4. Forduló
Bern, Wankdorf Stadion, 10 ezer néző
Gólszerzők: Boli (14. és 82.p.), ill. Elia (16.p.), Sierro (40.p.), Garcia (64.p.)
Sárga lap: Haratin (22.p.), Laidouni (48.p.), Blazic (68.p.), ill. Siebatcheu (12.p.), Zesiger (19.p.), Elia (25.p.)
Kiállítva: Hefti (25.p.)

(Borítókép: Ferencvárosi Torna Club)

Kapcsolódók

Kimaradt?