Névváltoztatásra készül a Szatmárnémeti VSK, de vannak ellenzői

A Szatmárnémeti VSK labdarúgócsapatának a neve a folytatásban Szatmárnémeti VSK Olimpia nevet viselné – erről a kezdeményezésről tájékoztatták a sajtót a csütörtökön a szatmárnémeti Olimpia Daniel Prodan Stadionban.

Az elnevezés ötlete a csapat technikai igazgatójától, Florin Fabiantól származik, a kezdeményezés mellé viszont sok egykori legendás Olimpia-játékos csatlakozott és kézjegyükkel is ellátták az erről szóló nyílt levelet. Ebben az A-divízióban is szereplő aranycsapat tagjai (is) nyílt levélben fordultak Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalához és a helyi tanácshoz, amelyben kérték, hogy a város csapatát nevezzék Olimpiának.

A kérés nem véletlen: a város sárga-kék mezes, több mint 100 éves focicsapatát hívták Olimpiának. Klubok alakultak és szűntek meg ez idő alatt, különösen az utóbbi másfél-kétéves periódus volt ilyen eseményekben gazdag, de mindig Olimpia volt a helyi, első számú focicsapat neve.

Az Olimpia a szatmáriaké

„Az Olimpiát a város akkori elöljárói alapították meg, és most is a közösségé kell hogy legyen. Mindannyian azt szeretnénk, hogy az Olimpia ismét elnyerje egykori fényét, ezt viszont komoly és stabil projekt révén érhetjük el” – nyilatkozta a sajtótájékoztatón Florin Fabian.

A többség támogatja a névváltoztatást | Fotó: Czinzel László

„Az én generációm azt szeretné, hogy az Olimpia neve maradjon a városé, és az önkormányzat támogassa” – mondta Keizer Lajos is, aki a szatmári labdarúgás élő legendája, tagja volt annak a csapatnak, amelyik annak idejében a román kupa döntőjéig menetelt, majd vesztett a Craiova ellen.

Kereskényi Gábor polgármester megköszönte az Olimpia egykori játékosainak a kezdeményezést, majd hozzátette, hogy egy helyi tanácsi határozat révén konkrét lépések következhetnek ebben az ügyben – erről előreláthatóan egy hét múlva vitázik majd a tanács.

„Köszönöm a szatmári labdarúgás legendás alakjainak a kezdeményezését. Az Olimpia a városé, a szatmáriaké, az Olimpia egykori játékosaié. Ezáltal természetes, hogy az Olimpia legyen a Városi Sportklub zászlóvivője. Nem számít, hogy ki a polgármester, attól függetlenül, hogy kik foglalnak helyet az önkormányzati testületben, ezt szem előtt kell tartaniuk” – jelentette ki Kereskényi Gábor.

Nem lesz sima ügy

Az Olimpia név felvétele első látásra egyszerű, lokálpatriotizmussal átitatott lépés lenne, ám a helyzetet kicsit bonyolítja, hogy a városban az egykori Olimpia drukkerei már évekkel ezelőtt létrehoztak egy Olimpia MCMXXI nevű labdarúgóklubot. A hétvégén pedig, amikor felkerült a Facebookra a meccsen már Olimpia VSK-ként szereplő csapat, a szurkolói alakulat drukkerei vehemensen tiltakoztak ez ellen. Mint kijelentették: bírósághoz fordulnak a név jogtalan használata miatt, mivel szerintük a levédett logó és a név is az övék.

Ennek ellentmond Kereskényi Gábor polgármester, aki kijelentette: az Olimpia nevet nem lehet levédeni, rengetegen használják akár más sportokban is klubnévben. Hozzátette: egyébként a Szatmárnémeti Olimpia branddel egy régebben, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a Szatmár Megyei Tanács által létrehozott labdarúgóklub is rendelkezik.

„Minket igazából nem érdekel, kié a márkanév, ki védethette le. Mi névként fogjuk használni, ebbe pedig senki nem köthet bele” – magyarázta a polgármester.

Fotó: Czinzel László

Azt, hogy a klubbal komoly céljaik vannak, nem rejtették véka alá a sajtótájékoztatón sem. Jelenleg az Olimpia VSK a román labdarúgás harmadik vonalában szerepel, a bajnokságból eddig minden mérkőzést megnyert. A cél a felsőházi rájátszásba kerülés, de nem félnek az esetleges bajnoki címtől sem, készek a második ligában is pályára lépni, ha erre lehetőség adódik.

Javítgatják a stadiont

Könnyen meglehet, hogy a nagy tervek miatt kezdték meg a szatmáriak által csak Olimpia Stadionként emlegetett sportközpont tatarozását is. Most a külső falakat szigetelik, de Mureşan István VSK-klubelnök elmondása szerint a nézőteret is újabb széksorokkal látnák majd el.

Emellett a polgármesteri hivatalnak nagy tervei vannak a városközponttól távolabb eső UNIO sportbázissal is. Ezt nemrég kapta meg a hivatal a sportminisztériumtól, mivel az nem tudott mit kezdeni az elmúlt évtizedekben nem használt, és emiatt nagyon rossz állapotban lévő focipályával. 

A helyi önkormányzat viszont hasznosítaná: 3-4 ezer férőhelyes stadiont alakítanának ki, amint a még folyamatban lévő adminisztratív procedúrák lezárulnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?