Nevet váltott a vitatott megítélésű Holzindustrie Schweighofer

Megváltoztatta nevét és arculatát az ország vezető faipari óriásvállalata, a vitatott megítélésű Holzindustrie Schweighofer, amelyet HS Timber Group-ra neveztek át.

A több romániai gyárral rendelkező osztrák érdekeltségű fafeldolgozónál a névváltoztatáson kívül változatlan marad a cégcsoport vezetői és részvényesi struktúrája és szervezeti felépítése. A vállalat élén továbbra is  Gerald Schweighofer marad. A bécsi székhelyű cégcsoport eddig a Schweighofer Private Foundation égisze alatt működött, amelyet ugyancsak átneveztek, és ezentúl a hangzatos Evergreen Private Foundationnak hívják.

Luciana Petrescu, a cég kommunikációs igazgatója lapunknak küldött közleményében azzal magyarázza a névváltoztatást, hogy a HS Timber Group elnevezés könnyen érthető, kiejthető és megjegyezhető minden nemzetiségű ember számára. A HS betűszó az eredeti név - a Holzindustrie Schweighofer - rövidítése és kapocs a régi és az új név között, míg a „Timber“ szó faanyagot, fűrészárut jelent. A hivatalos magyarázaton túl a névváltoztatásnak köze lehet a Holzindustrie Schweighofer vitatott közmegítélésének is, amely a hazai gyárai tevékenységét övezi. 

A Holzindustrie Schweighofer osztrák eredetű családi vállalkozásként indult és több mint 400 éve foglalkozik fafeldolgozással. Az átnevezett cégcsoport, ma már HS Timber Group néven Romániában három fűrészüzemet és két panelgyárat, Németországban pedig egy fűrészüzemet működtet. A cégcsoport jelenleg mintegy 3.200 embert foglalkoztat – köztük 2700 személyt Romániában - és a világ több mint 70 országába exportálja termékeit. Az osztrák vállalat 2003 óta 800 millió eurót fektetett be Romániába, tavalyi forgalma 1,7 milliárd lej volt és 35 millió lejes nyereséget könyvelt el.

A névváltoztatás után a három fűrészüzem – Réty, Szászsebes és Radóc - a tömörfából dolgozó szeretvásári panelgyár és a németországi, kodersdorfi fűrészüzem a HS Timber Productions név alatt működik. A kománfalvi panelgyár pedig a HS Baco Panels nevet veszi fel.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?