NHL: pénteken Prágában rajtol a szezon

A prágai Nashville Predators-San Jose Sharks mérkőzéssel pénteken kezdetét veszi az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) 2022/23-as idénye, amely az erőviszonyok alapján a címvédő Colorado Avalanche, illetve döntős ellenfele, a Tampa Bay Lightning versengését ígéri. A tengerentúli rajt romániai idő szerint jövő szerdán lesz.

A Colorado 1996 és 2001 után tudott ismét Stanley Kupát nyerni, és bár a kapus Darcy Kuempert, illetve a csatár Nazem Kadrit elveszítette a nyári játékosmozgás során, a mag együtt maradt. Visszaszerezheti ugyanakkor a trónját a Tampa, amely 2004-ben, majd 2020-ban és 2021-ben is bajnok volt. A keretből két kiváló játékos, Ryan McDonaugh és Ondrej Palat távozott, de sikerült őket pótolni.

A Stanley Kupáért folyó harcba jó eséllyel szólhat bele keletről az előző idényben alapszakaszgyőztes Florida Panthers, az egyre inkább összekovácsolódó Carolina Hurricanes és New York Rangers, nyugatról pedig a Calgary Flames, valamint a másik albertai alakulat, az eddigi gyenge pontnak számító kapusposzton erősítő Edmonton Oilers. A Toronto Maple Leafs az elmúlt években jól pörgött az alapszakaszban, de a rájátszás első körén - már ha eljutott oda - képtelen túllépni közel két évtizede.

Prága után majd novemberben is lesz még Európában összecsapás: Tamperében a Columbus Blue Jackets és a Colorado mérkőzik meg kétszer. Két szabadtéri találkozót szerveznek: január 2-án a hagyományos Winter Classicon Bostonban a Bruins fogadja a Pittsburgh Penguinst, míg február 18-án a "stadion-sorozaton" a carolinai Raleigh-ben a helyi Hurricanes látja vendégül a Washington Capitalst. Az All Star-gálát február 4-én tartják a floridai Sunrise-ban, a Panthers csarnokában.

A 32 csapat fele, 16 - a legjobb nyolc-nyolc keleti és nyugati együttes - jut majd be az április közepén rajtoló rájátszásba, és ekkor veszi kezdetét a Stanley Kupáért folyó közel két hónapos csata.

Az elmúlt évek gazdasági válságai miatt az NHL engedélyezte, hogy kis méretű reklámokat helyezzenek el a mezeken, ezzel a lehetőséggel eddig 11 csapat élt a 32-ből.

Az előző idény végéhez képest tíz csapatnak van új edzője.

A szezonban több játékos mérföldkőhöz érkezhet. A Vegas Golden Knightshoz szerződött Phil Kesselnek nyolc mérkőzés hiányzik, hogy az NHL "Ironman-je" legyen, megszakítás nélkül 990 találkozón lépjen jégre, ami szinte hihetetlen a sok ütközéssel és nagy lövésekkel járó sportágban. Ha pedig 44 pontot gyűjt, akkor "ezredes" lesz.

A pittsburghi Sidney Crosby és a washingtoni Alekszandr Ovecskin közelít az 1500 ponthoz. Előbbinek ehhez 91, utóbbinak 90 hiányzik. Az orosz csatárt 22 gól választja el, hogy az örökrangsor második helyére ugorjon, megelőzve Gordie Howe-t (801), és akkor már csak Wayne Gretzky lenne előtte (894). Az ezerpontos határhoz érkezhet meg Kessel mellett a bostoni Patrice Bergeron (982) és a tampai Steven Stamkos (972), akinek ráadásul csak 19 gól kell az 500-hoz. A minnesotai Marc-Andre Fleurynek 32 győzelem hiányzik, hogy a kapusok örökrangsorában megelőzze az 551 sikerrel második helyen álló Patrick Roy-t. Martin Brodeur 691 diadala behozhatatlannak tűnik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?