Mégis maradnak a bajnokságban: az SzFC sokkolni akarta az udvarhelyi városvezetést

A sportinfrastruktúra fejlesztését szorgalmazó lehetőségeket rendre elpuskázza vagy elhanyagolja az székelyudvarhelyi városvezetés, az önkormányzati sporttámogatás községi szinten is alacsonynak mondható, ezért a bajnokságtól való visszalépés hírével próbálta sokkolni a székelyudvarhelyi városgazdákat a Székelyudvarhelyi FC vezetősége.

A keddi hírekkel ellentétben ősztől mégis indult a hazai labdarúgó harmadosztályban a Székelyudvarhelyi FC felnőtt-labdarúgócsapata – ezt szerdai sajtótájékoztatóján közölte a klub elnöke, Berkeczi Attila és klubmenedzsere, László Zsolt.

Az SzFC egy hónappal ezelőtt még a másodosztály kapujában állt, egy büntetőpárbajon múlott, hogy ne egy osztállyal feljebb kezdje a következő idényt, azonban keddi sajtóértesülések szerint a klub úgy döntött, hogy visszalép a bajnokságból és nem indul el a harmadosztályban sem.

„Az udvarhelyiek ki vannak éhezve a sportsikerekre, az osztályozó mérkőzéseinken óriási tömegeket tudtunk megmozgatni, tehát van igény ezekre, de ehhez több pénz is kell” – fogalmazott Berkeczi Attila, az SzFC elnöke, aki nehezményezte, hogy az udvarhelyi városvezetés részéről semmilyen érdeklődés nem mutatkozott a feljutási harcot elvesztő, ám így is sikeres szezont záró klub iránt.Berkeczi Zoltán és László Zsolt szerint többet érdemel az udvarhelyi sport | Fotó: Szász Csaba

„Úgy éreztem, mintha nem is érdekelné őket, hogy megszűnünk-e vagy sem” – közölte Berkeczi, hangsúlyozva, hogy felindultságában tett keddi bejelentésével sokkolni próbálta a városgazdákat, mert véleménye szerint az udvarhelyi sport jóval nagyobb támogatást érdemelne. Elmondta, az SzFC felnőtt csapata a múlt idényben 420 ezer euróból, azaz mintegy 2 millió lejből gazdálkodott, de további 350 ezer lejt költött utánpótlás-nevelésre, míg a másodosztályba feljutott csapatok 700-800 ezer euróból gazdálkodtak. Míg Dăești, az udvarhelyiek osztályozó-ellenfele 450 ezer eurót kapott a község önkormányzatától, addig az SzFC 300 ezer lejes önkormányzati támogatásban részesült.

„Hivatalos forrásból tudom, hogy a múlt idény harmadosztályában szereplő száz csapatból az SzFC kapta a legkevesebb pénzt a várostól vagy a megyéből. Gyakorlatilag a felét kaptuk annak, mint amit az utánunk következő, legkisebb önkormányzati támogatásban részesülő csapat kapott” – jegyezte meg Berkeczi.

László Zsolt klubmenedzser ezt azzal egészítette ki, hogy a legtöbb másodosztályos csapatot minimum egymillió lejjel támogatja az önkormányzatuk, de jócskán akadnak olyan községek is, ahol a helyi önkormányzat csak a labdarúgásra több pénzt fordított, mint amennyit Udvarhely az összes sportág támogatására.

Középszerű infrastruktúra

Berkeczi Attila szerint ráadásul a városi stadion pályája továbbra is rossz állapotban van, az udvarhelyi sportinfrastruktúra középszerűnek mondható. „Volt egy nyertes pályázatunk a Székelyföld Labdarúgó Akadémiánál, a magyar állam támogatásával építhettünk volna egy 40x60 méteres edzőpályát. Két és fél év alatt sem tudták megoldani a város részéről, hogy bérmentesen koncesszióba ideadják a területet az SzFC-nek vagy az FK-nak. Pedig így lenne három használható futballpályánk, amit a lánycsapatok és az udvarhelyi utánpótlás is használhatna” – fogalmazott a klubelnök.

Újjáépítik a csapatot, a stadiont egyelőre nem | Fotó: Szász Csaba

László Zsolt klubmenedzser megjegyezte, hogy a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia által felajánlott stadionfelújítás is elmaradt, mert a városvezetés más utat választott, és tudomása szerint el sem indultak azon. „A polgármesterünk az mondta, hogy Godra Zsolttal (a székelyudvarhelyi Szabad Emberek tanácsosi frakcióvezetőjével – szerk. megj.) közösen megoldja kormánypénzből. Szóltam Antal Lóránt szenátornak, hogy segítse egy kicsit Bukarestben az aktacsomó előrehaladását, de azt a választ kaptam, hogy be sem nyújtották a dossziét. Ha a városvezetésünk nem tudta megoldani a stadionfelújítást, akkor miért nem hagyta, hogy megoldja az Akadémia. Más városok könyörögnek, hogy az Akadémia beruházásokat eszközöljön náluk, Udvarhelynek felajánlják és nemet mondunk rá. Ez nem fér a fejembe” – panaszkodott a menedzser.

Csapatépítés

Az új idényre fiatalított kerettel készül az SzFC, a csapatépítés az elsőrendű cél. „Biztos, hogy nem lesz ugyanaz a szint, a régiekből a fiatalabbak maradtak, az előző szezon alapembereit nagyobb ajánlatokkal más klubok igazolták le” – tudatta László Zsolt csapatmenedzser.

Berkeczi hozzátette, hogy bár az ifjúsági bajnokságok és a Youth League miatt az FK Csíkszereda vissza kell tartsa fiatal játékosait, a csíkiak támogatásukról biztosították az udvarhelyi klubot. Az SzFC reméli, hogy a város vezetősége jobban kiveszi a részét a következő szezonban az udvarhelyi sport támogatásából, mert mint mondják, nem csak a fociért harcolnak, ott van többek között a kézilabda és az asztalitenisz is.

A csapat hétfőn kezdi meg a felkészülést, addigra az is kiderül, hogy ki lesz a távozó Mihai Ianc helyére lépő új vezetőedző, jelenleg két szakemberrel folyat tárgyalásokat a Székelyudvarhelyi FC.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?