Meghosszabbította a SuperLiga közvetítési jogaira kötött szerződést az LPF

A Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) évi 36 millió euró ellenében szerződést hosszabbított a EAD-dal a hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság közvetítési jogaira vonatkozóan. A már meglévő szerződés eredetileg 2024-ben járt volna le, a Gazeta Sporturilor viszont úgy értesült, hogy azt 2027-ig meghosszabbították.

Fotó: A SuperLiga hivatalos Facebook-oldala

Az LPF hivatalosan nem jelentett még be semmit, de a bukaresti sportlap beszámolója alapján az új megállapodás értelmében hét százalékos indexálást alkalmaznak, így a a 2024–2025-ös szezontól kezdődően 28 millió euró helyett 30 millió eurót fizet majd a cég a SuperLiga-meccsek közvetítéséért a csapatoknak.

A plusz pénz is a bajnokság szereplőihez kerül, de abból egymillió eurót a nézettségi mutatók alapján ítélnek meg a csapatoknak, a másik egymilliót pedig három részre osztják. Egyharmadát egyenlően szétosztanak a bajnokság tizenhat klubja között, további egyharmadot a korábbi szezon végeredménye alapján, míg a maradék összeget az aktuális szezon alapszakaszának rangsora alapján osztanak majd szét. Ami a teljesítményalapú pénzelosztást illeti, arról állítólag még tárgyalnak a felek.

A Gazeta Sporturilor kimutatása alapján az aktuális szezonban a helyezése alapján a címvédő Kolozsvári CFR 2,64 millió eurót kapott a közvetítési jogokból, miközben például a Sepsi OSK-nak 1,75 millió eurónyi részesedés jutott a médiajogokból. Utóbbi viszont mindössze csak 13 százalékban függ ettől a bevételi forrástól, szemben a CFR-rel, amelynek a 2022-es éves betételének a 18 százalékát jelentette a LPF-által értékesített közvetítési jog. Ez a bevételi forrás leginkább az olyan kisebb csapatokat érinti mint az FC Argeș vagy a Voluntari, amelyek büdzséjének közel felét a TV-jogokból származó bevétel teszi ki.

A SuperLiga közvetítési jogait amúgy az elmúlt években nagyjából azonos áron értékesítette az LPF, a 2008-as esztendő óta évi 34-36 millió euróért talált gazdára a hazai bajnokság.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?