Kavarodás és zűrzavar a bolgár–magyar mérkőzés körül

A nemzetközi futballban ritkán látható kavarodásnak és zűrzavarnak lehettek tanúi azok a futballrajongók, akik az elmúlt napokban igyekeztek követni a Bulgária–Magyarország Európa-bajnoki-selejtező körül kialakult helyzetet.  Nem csoda, ha a szinte napi rendszereséggel bejelentett változtatások és komikusnak nevezhető fordulatok miatt sokan elveszítették a fonalat. Mi vezetett az abszurd helyzet kialakulásához?

Amint a Maszolon beszámoltunk róla, többnapos huzavona és egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat követően szerda este vált hivatalossá, hogy csütörtökön romániai idő szerint 19 órától, zárt kapuk mögött rendezik meg a bolgár-magyar Eb-selejtezőt Szófiában, a Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban.  

Mindez azt követően történt, hogy a Bolgár Labdarúgó-Szövetség elnöke, Boriszlav Mihajlov bejelentette, hogy csak a két hónappal ezelőtt megadott helyszínen, Plovdivban rendezhetik a meccset, a helyi önkormányzat viszont hasonló határozottsággal utasította el a lehetőséget.   

Fotó:MLSZ

Ezen a ponton úgy nézett ki, a lehetetlennek tűnő helyzet miatt elmaradhat a találkozó, az ügy következményeként pedig odaadhatják Magyarországnak 3:0-s eredménnyel a három pontot.  Ennek a forgatókönyvnek a megvalósulása garantált kijutást jelentett volna a válogatottnak a jövő évi Európa-bajnokságra, amelyhez a következő két meccsen egy döntetlen is elég lenne. 

Itt mégis mi történt? 

Mint ismert, a szófiai stadion korábban már felmerült egyszer lehetséges helyszínként, a szövetség viszont tartott a helyi labdarúgás kilátástalan helyzete és a sorozatos rossz eredmények miatt felháborodott bolgár szurkolók tüntető akcióitól és annak veszélyeitől, ezért más helyszínt kezdett el keresni a találkozónak, sikertelenül. 

A bolgár foci jelenlegi helyzetével jogosan lehetnek elégedetlennek a szurkolók, hiszen válogatottjuk nemzetközi szinten régóta nem ért el számottevő eredményeket, jelenleg az F csoport utolsó helyén állnak győzelem nélkül, mindössze két szerzett ponttal.  Emellett az elmúlt időben klubszinten is elmaradt a jó teljesítmény, hiszen a korábban Bajnokok-Ligája csoportkörben is játszó Ludogorec Razgrad eredményei jelentősen visszaestek az elmúlt években, tovább rontva ezzel a bolgár labdarúgás helyzetét. 

Magyar gólöröm a szerbek elleni mérkőzésen | Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az egyébként is kacifántos történetben mostanra már jelentéktelenné vált az a részlet, hogy korábban az említett Razgrad is felmerült lehetséges helyszínként, valamint a Plovdivhoz közeli Kardzsali városa, amely viszont a reptértől való távolsága miatt nem felelt meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (UEFA) előírásainak. 

Mennyit számít ez a végén? 

A magyar nemzeti együttes az abszurd huzavona és nemzetközi szinten talán példátlan szervezés ellenére is jó eséllyel indul a találkozón, annak ellenére is, hogy mindemellett sérüléssel küzdő játékosokat is nélkülöznie kell. A Magyar Labdarúgó Szövetség közleményében sportszerűtlennek és komolytalannak nevezte a bolgárok viselkedését, a válogatott viszont a történtek ellenére mindvégig komoly edzésmunkával készült a találkozóra.  

Egyelőre nem tudni, a történtek befolyásolják-e bármilyen formában a szófiai mérkőzés alakulását.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?