Ismételten kiállt 40 százalékos elképzelése mellett Novák Károly Eduárd

Fotó: Facebook/Novák Károly EduárdA szakszövetségek finanszírozásáról, az ezzel kapcsolatos pontosításokról beszélt keddi sajtótájékoztatóján Novák Károly Eduárd sportminiszter. Az RMDSZ-es tárcavezető ismételten kiállt a „40% a sportolóinknak” elképzelése mellett.

„Sportminiszterként az ajtóm mindig nyitva állt a sport képviselői előtt és támogattam a velük való együttműködést. A kormány mindig pozitívan reagált a szövetségek kéréseire: a finanszírozásokra, a költségvetés-kiigazításokra, a versenyek szervezésére, illetve a sportolóknak járó prémiumok növelésére. Több év után a sportnak fontos helye van kormányzati szinten is, ennek következtében még több támogatást kaphat” – fogalmazott Novák Károly Eduárd sportminiszter keddi sajtótájékoztatóján.

Az RMDSZ-es tárcsavezető szerint az elmúlt 30 év alatt soha nem volt átláthatóbbak a minisztérium által biztosított finanszírozások a szövetségek fele. „A sportminisztérium minden évben a szövetségek költségvetésének jelentős részét biztosítja, de meg kell érteni, hogy nem a minisztérium a sport egyetlen finanszírozója és nem csak a minisztérium által kiutalt források az egyetlenek, amelyek a szövetségekhez jutnak” – mondta Novák, aki hozzátette, a közvetlen finanszírozáson túl a sportminisztérium biztosítja a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) költségvetését is. Ebből a szövetségek ugyancsak részesülnek. Ezen kívül vannak még más minisztériumoktól vagy más forrásokból származó összegek is.

Novák Károly Eduárd elmondta, növelni szeretnék a sport finanszírozását és hosszú távú irányvonalat meghatározni. „Meg kell értenünk, hogy felelősségteljesnek kell lennünk, és átlátható módon kell megközelítenünk a problémákat annak érdekében, hogy igazságosak legyünk, ahogyan azt a sport tanítja nekünk” – fogalmazott.

Az RMDSZ-es tárcavezető ismételten leszögezte, a tárca támogatja azokat a projekteket, amelyek a sport fejlesztéséhez járulnak hozzá. „Az 500/2022 számú rendelet előírja, hogy egy mérkőzésen a játékosok legalább 40 százaléka hazai sportoló kell legyen” – fogalmazott Novák. Mint írtuk, a sportminisztérium azt várja el az egyesületektől, hogy a csapatsportágakban minimum 40 százaléka a pályán levő játékosoknak romániainak kell lenniük.

Kapcsolódók

Kimaradt?