Hallott már a spikeballról? Nálunk is egyre többen űzik

Egyre nagyobb teret hódít Romániában is a roundnet, vagy más néven spikeball; ennek az újszerű sportnak a művelőivel beszélgettünk.

Bár nálunkfelé csak az utóbbi időben „fedezték fel”, a spikeball nem számít újdonságnak: a játékot még 1989-ben találta ki az amerikai Jeff Knurek. Akkoriban még roundnetnek nevezték, a közelmúltban átkeresztelték spikeball névre. Eredetileg kiegészítő sportként űzték, például a Norwich City angol labdarúgóklub kapusedzője vezette be edzésprogramukba, amelynek fő funkciója a kapusok reflexeinek fejlesztése, az állóképesség növelése, valamint a stratégiai gondolkozás fejlesztése volt.

Ismerkedjünk meg a szabályokkal

A játék menete egyszerű;  hasonlít a röplabdához, annyi különbséggel, hogy ahelyett, hogy egy magas labdát ütnének át egy hosszú, felfüggesztett téglalap alakú háló fölött, itt két fős csapatok állnak egy kör alakú háló körül,  egy teniszlabda méretű szivacsos labdával, amit a hálóba kell célozni. A meccs a röplabda szabályai szerint indul egy szerválással: az egyik játékos a hálóra üti a labdát, és amint a labda felpattan, az ellenfélnek három érintése van (ütés, blokkolás és passzolás lehetőségével), hogy visszahozza a hálóra. Ezután az ellenfél következik.

A cél is ugyanaz, mint a röplabdában: olyan labdával hozni kellemetlen helyzetbe az ellenfél csapatot, amit nem tud visszaadni. A végén az a győztes, aki hamarabb nyer két 15 pontos szettet.

Bárhol, bármikor játszható

A népszerű sportág rendkívül alkalmazkodó, szabad ég alatt és beltérben is játszható. Akár gyengébb látási viszonyok között vagy vízben is űzhető: standard készlethez beszerezhető már külön a SpikeBrite csomag is, ami két újratölthető, világító labdát és a háló peremére rögzíthető világító „felnit” tartalmaz. A különleges kihívások kedvelői számára létezik egy vízben is alkalmazható készlet, a Spikebuoy, amellyel bármilyen vízmélységben lehet játszani. Mindemellett könnyen szállítható, szétszerelhető és összepakolható eszközei révén praktikus, és tökéletes időtöltés lehet családi és baráti összejövetelekre, de csapatépítők vagy akár gyerektáborok keretében is szórakoztató élményt nyújthat.

A spikeball a nagyvárosokban honosodott meg a leghamarabb, a legtöbben Bukarestben és Kolozsváron űzik, de a két egyetemi központban „megfertőzött” játékosok révén már kisebb településeken is megjelentek klubok.

Bemutatjuk a spikeball kolozsvári motorjait

 A kolozsvári Claudiu Cioara – amellett, hogy az országos férfi ranglista 3. helyét foglalja el – a sportág egyik legfontosabb hazai népszerűsítője. Ő hívta életre a roundnet.ro honlapot, de emellett spikeball-események kezdeményezője, valamint országos turnék és bajnokságok szervezője is. Ugyancsak az élbolyba tartozik a sepsiszentgyörgyi Gyergyói Péter, aki személyi edzőként tevékenykedik Kolozsváron.

Claudiu és PéterClaudiu két évvel ezelőtt, egy teambuildingen ismerkedett meg a spikeballal. Ekkor jött rá, hogy nemcsak az egészséges testmozgás szempontjából jár előnyökkel ez a sportág, hanem remek közösségépítő ereje is van. Úgy gondolta, hogy a roundnet népszerűsítése lehet „az ő útja a világ jobbá tételére”, amit akár egy vállalkozói lehetőséggel is összeköthet. Könnyen elsajátítható játéknak tartja a spikeballt, ami rengeteg közösségi interakcióval és szórakozással jár együtt.

Péter találkozása a spikeballal véletlenszerű volt: egy németországi látogatásakor figyelt fel egy csapat fiatalra, akik egy parkban játszottak. Személyi edzőként, és a labdajátékok kedvelőjeként első látásra felfigyelt a sportágra: meg is vásárolta az első standard felszerelését, annak ellenére, hogy úgy gondolta, nem lesz kivel játszania. 

Jövőre halasztották az első világbajnokságot

 Claudiu Cioara szerint egyelőre világviszonylatban is gyerekcipőben jár a spikeball, de a sportág népszerűsítésén nagyot lendíthet a jövőre halasztott, Belgium által megszervezett első világbajnokság, valamint az Írországban megrendezett Európa-bajnokság. Romániát 10 férfi és 6 női sportoló képviselheti a megmérettetéseken, az országos válogató versenyeket már idén ősszel elkezdik, hogy a rangsorolás után kialakulhasson az utazókeret.  

Péter szerint az utóbbi időben jelentős fejlődés figyelhető meg a hazai játékosok tudásában, és kialakulóban van egy sajátos játékstílus is: ,,A külföldi játékosok is észrevették, hogy gyakran nem a harmadik labdát játsszuk hálóra, már a második érintés után is figyelni kell velünk. A szabályzat megengedi ezt, mi pedig kihasználjuk a lehetőséget” – mondta a Maszolnak Gyergyói Péter. Hozzátette: fiúknak és lányoknak is ugyanúgy ajánlja a spikeballt. Elmondása szerint nem csak fizikai erőnlétre alapszik a játék. „Nem az nyer, aki az erősebb, gyorsabb, vagy hajlékonyabb. Épp ez az egyik előnye ennek a sportnak, hogy nemtől függetlenül mindenkinek javasolják. Ezért is van a vegyes kategória, ahol úgy gondolom a legjobb a játékélmény, és a játék is sokkal kiegyensúlyozottabb’’.

Mint fentebb írtuk, a sportág elsősorban a nagyvárosokban honosodott meg, de kisebb településeken is vannak spikeball-klubok.  A helyszínekről és a helyi kapcsolattartókról itt található információ

November 9-én 17-21 óra között a kolozsvári Györgyfalvi-negyedben található sportbázison népszerűsítő eseményt tartanak a spikeballosok, ahol minden érdeklődő kipróbálhatja magát. A napot egy látványos SpikeBrite mérkőzés zárja majd.

Kezdődik a rangsoroló Téli Liga

Ugyancsak a következő időszakban kerül megszervezésre a Roundnet Téli Liga, amely alapján besorolják a csapatokat a különböző értékosztályokba. A versenyekre minden településen október végéig jelentkezhettek a csapatok (fiú, lány és vegyes csapatokkal). Minden kategóriában 5 csapatból álló divíziókat (A, B, C ) alakítanak ki.  Így az 5 legmagasabb pontszámot elért csapat az A-divízióban játszik, a következő 5 csapat a B-divízióban, és így tovább, míg minden csapat be nem kerül a megfelelő divízióba.  Az első forduló novemberben veszi kezdetét, viszont a mérkőzések februárig fognak zajlani. Minden divízióban négy fordulót tartanak, mindenki mindenkivel játszik majd.  

„A végső cél az, hogy a roundnet a sporthatóságok által is elismert sportággá váljon. Ennek érdekében a lehető legtöbb rendezvényt fogjuk megszervezni, előkészítjük a jogi kereteket, hivatalossá tesszük a spikeballt, és elindítjuk a Román Roundnet Szövetség megalapításának folyamatát” – Claudiu Cioara.

(Címlapkép forrása: Facebook/Roundnet.ro)

Kimaradt?