Fordítottak a franciák ellen, finálét játszhatnak a spanyolok

Hamar hátrányba került az első elődöntőn a spanyol válogatott, Yamal és Olmo góljaival viszont végül le tudták győzni Deschamps csapatát. 2012-es győzelmük óta először jutottak döntőbe.

Első elődöntőjéhez érkezett az idei Európa-bajnokság. Münchenben mérkőzött meg egymással a spanyol és a francia válogatott. Gyorsan megszületett az első gól a mérkőzésen. Bár a spanyoloknak volt először helyzetük, a kilencedik percben mégis a franciák örülhettek. Egy gyors akció végén Mbappé ívelt pontosan Kolo Muani fejére, aki a hálóba juttatta a labdát.

Jót tett a mérkőzésnek a korai találat, igyekeztek rá reagálni a spanyolok, de továbbra is a franciák tűntek veszélyesebbnek támadásban, egészen a 21. percig. Ekkor a tizenhat éves, az Eb-n eddig is kiválóan játszó Lamine Yamal szép, kapufáról bepattanó pörgetéssel egyenlített. Ezzel minden idők legfiatalabb gólszerzője lett a kontinenstorna történetében.

Villámgyorsan megfordították a meccset a spanyolok, Olmo lövésébe Kounde tette bele a lábát szerencsétlenül, ami így másodszorra is a francia hálóban kötött ki, nehéz volt követni az eseményeket a mérkőzésen. Miután előnyből hátrányban találták magukat, ismét növelni próbáltak a nyomást a fehér mezesek.

Ennek ellenére már nem tudták úgy meglepni Morataékat, mint a meccs elején. Az első félidő végére sem csökkent a mérkőzés ritmusa, változatosan zajlott a játék mindkét kapu előtt. Tiszta helyzet már nem alakult ki a szünetig, 2–1-es spanyol előnyről jöhetett a folytatás.

A második játékrész elején igyekeztek irányítani a játékot a franciák, néhányszor el is találták a kaput, de próbálkozásaik egy ideig nem okoztak gondot Unai Simon spanyol kapusnak. Mivel fél órával a rendes játékidő vége előtt is hátrányban voltak a franciák, Didier Deschamps szövetségi kapitány három helyen is változtatott.

Visszaesett a játék tempója az első félidőhöz képest, a spanyolok előnyben kevésbé erőltették a támadójátékot, a franciák pedig nehezen tudtak fogást találni a védelmükön. A 75. percben hosszabb idő után veszélyeztettek, a tizenhatoson belülről Théo Hernandez lőtt a kapu fölé.

A végéhez közeledve egyre sürgősebbé vált a franciáknak az egyenlítés. Túloldalon Yamal próbálkozott újabb kapura lövéssel, amely nem sikerült olyan jól neki, mint az első. Mbappé egy szép szóló után szintén pontatlanul lőtt. Nem volt már nagy helyzete a végén a franciáknak, a spanyolok megőrizték előnyüket és megnyerték a mérkőzést.

A spanyol válogatott 2012-es győzelme óta először jutott be a fináléba, ahol majd a holnapi Hollandia – Anglia összecsapás győztesével találkozik.

Spanyolország – Franciaország 2–1 (2–1)

Allianz Aréna, München

Vezette: Slavko Vincsics (szlovén)

Gólszerző: Lamine Yamal (21.), Dani Olmo (25.), Randal Kolo Muani (9.),

Sárga lapok: J. Navas (14.), L. Yamal (90+1,) illetve A. Tchouameni (60.), E. Camavinga (89:)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?