Erdőtüzek miatt kétezer embert menekítettek ki Spanyolországban

Erdőtüzek miatt kétezer embert menekítettek ki a kelet-spanyolországi Alicante tartományban vasárnap óta, Valenciától északra pedig további négy falu lakosai kényszerültek otthonaik elhagyására – jelentette a spanyol polgárvédelmi hatóság szerdán.

A Valencia és Murcia városok között félúton fekvő Vall d’Ebóból eredő tűz már 75 kilométeres sugárban terjedt tovább, több mint 9500 hektárnyi területen hagyva maga után hamut.

A valenciai területi önkormányzat közölte, hogy mintegy 300 tűzoltó dolgozik a hétfő óta pusztító lángok megfékezésén, összesen 36 repülőgépet és helikoptert vetnek be az oltáshoz. A kimenekített családok nagy része rokonoknál húzta meg magát, de a vöröskereszt két településen is rögtönzött menedékszállót állított fel.

Illusztráció: Pexels

Castellón tartományban, Valenciától északra négy falut kellett evakuálni a lángok elől. A spanyol hatóságok szerdán beszámoltak róla, hogy kedd este a térségben irányt kellett változtatnia egy vonatnak a sínekhez közeledő tűz miatt. Az EFE spanyol hírügynökség szerint tízen megsérültek, amikor a szerelvény menet közben hirtelen megállt, és sokan várakozás helyett az ablakokon keresztül, a nyílt pályán hagyták el a vonatot.

Franciaországban az Európai Erdőtűz-információs Rendszer (EFFIS) adatai szerint ebben az évben több mint 62 ezer hektárnyi terület égett le. Jóllehet a csapadékhiány és az aszály alkalmas körülményeket teremt az erdőtüzek rohamos terjedésének, nem csak az időjárás okolható az egyre több helyen kialakuló tűzfészkekért: a francia belügyminisztérium szerdai bejelentése szerint Franciaországban csak az elmúlt egy hónapban 26 embert vettek őrizetbe gyújtogatás gyanújával.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter hangsúlyozta: tíz tűzesetből kilencet emberek okoznak, s nemcsak a bűnözés, hanem sokszor a hanyagság áll az esetek hátterében. Darmanin arra kérte a lakosságot, legyenek sokkal óvatosabbak, még ha csak egy eldobott cigarettacsikkről van is szó.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?