EURO-2016: Gólözönnel lett elődöntős Franciaország

A franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság vasárnap esti, utolsó negyeddöntőjében a házigazdák 5-2-re legyőzték Izland csapatát, és továbbjutottak az elődöntőbe. A fináléba jutásért a németekkel játszanak. 

Eredmény, negyeddöntő: Franciaország-Izland 5-2 (4-0); Saint-Denis, Stade de France, 76 833 néző, v.: Björn Kuipers (holland); gólszerzők: Giroud (12., 59.), Pogba (20.), Payet (43.), Griezmann (45.), illetve Sigthórsson (56.), Bjarnason (84.); sárga lap: Umtiti (75.), illetve Bjarnason (58.)

 Izland - amely a magyar válogatott mögött másodikként jutott tovább az F csoportból - ötödször állt fel ugyanazzal a kezdőcsapattal a kontinenstornán, ez először fordult elő az Európa-bajnokságok történetében. A pályára lépő izlandi játékosokból kilenc volt veszélyeztetett sárga lapok miatt.A franciáknál kezdőként kapott szerepet Samuel Umtiti: a 22 éves középhátvéd - akinek Barcelonába szerződését csütörtökön jelentették be - első alkalommal lépett pályára a válogatottban. A francia nemzeti csapatban Gabriel de Michele mutatkozott be legutóbb nagy tornán, az 1966-os angliai világbajnokságon.

 A találkozó első kisebb helyzete az izlandiak előtt adódott, vezetést viszont Giroud révén a házigazda szerzett: ez volt az első francia találat az Eb-n, amely az első félidőben esett. Pogba fejesével nyolc perccel később már kétgólos volt a francia előny, a kontinenstornán először került ekkora hátrányba - és kapott két gólt - az északi szigetország együttese.

A második találat érezhetően megfogta az izlandi együttest, amely a félidő hajrájában további két gólt kapott. Griezmann találata az idei Eb 100. gólja volt, míg a kontinenstornák történetében első alkalommal talált be négyszer egy csapat az első félidőben. A debütáló Umtiti mind az 51 passza jó helyre ment a szünet előtt.

 A folytatásban Sigthórsson második Eb-s kapura lövéséből megszerezte második találatát, a három percre rá válaszoló Giroud gondoskodott a négygólos különbség visszaállításáról. Didier Deschamps szövetségi kapitánynak így arra is volt lehetősége, hogy a korábbi találkozókon sárga lapot begyűjtő Giroud és Laurent Koscielny lecserélésével megelőzze az eltiltást a németek elleni elődöntőre, amelybe a hajrában esett izlandi szépítő gól ellenére is magabiztos sikerrel jutott be a francia válogatott.

A további program: 

elődöntő: 

július 6., szerda: 
Portugália-Wales, Lyon 22.00 

július 7., csütörtök: 
Németország-Franciaország, Marseille 22.0 

Kapcsolódók

Kimaradt?