EURO-2016: Őrült tizenegyespárbaj után elődöntős Németország

A világbajnok német válogatott jutott tovább a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság szombati negyeddöntőjéből, miután a rendes játékidő és a hosszabbítás is 1-1-re végződött, végül pedig a 11-esekben 6-5-re jobbnak bizonyult az előző kontinenstornán ezüstérmes olasz csapatnál.

Eredmény, negyeddöntő: Németország-Olaszország 1-1 (0-0, 1-1, 1-1), tizenegyesekkel: 6-5;   gólszerzők: Özil (65.), illetve Bonucci (78., 11-esből); sárga lap: Hummels (90.), Schweinsteiger (112.), illetve Sturaro (56.), De Sciglio (57.), Parolo (59.), Pellé (92.), Giaccherini (103.)

Az olaszok fekete karszalaggal léptek pályára, így tisztelegtek a dakkai merényletek áldozatai előtt, a mérkőzés pedig gyászszünettel kezdődött. A terrortámadás elkövetői 23 túszukkal végeztek péntek éjjel a bangladesi főváros két előkelő éttermében, az áldozatok többsége külföldi volt, elsősorban olasz és japán állampolgár.

A sérült Daniele De Rossi és Antonio Candreva, illetve az eltiltott Thiago Motta nélkül lépett pályára az előző tornán ezüstérmes olasz válogatott. A németek kezdőcsapata csak egy helyen módosult a Szlovákia elleni nyolcaddöntőhöz képest, Benedikt Höwedes játszott Julian Draxler helyett, de Joachim Löw szövetségi kapitánynak már a 15. percben változtatnia kellett: Bastian Schweinsteiger állt be a combsérülés miatt lecserélt Sami Khedira helyére.

A 27. percben éppen Schweinsteiger fejelt a hálóba, de Kassai Viktor nem adta meg a találatot, mert a gólszerző ellökte De Scigliót. Rendkívül óvatosan, taktikusan futballozott mindkét együttes, de az első félidő hajrájában némileg felpörgött a játék. A 42. percben Thomas Müller lövését hárította a 160. válogatott mérkőzésén védő Gianluigi Buffon. A másik oldalon Giaccherini lapos beadása elsuhant a gólvonal előtt, majd Sturaro kísérletét szögletre mentették. Az első felvonásban egy-egy alkalommal találták el a kaput a csapatok.

 A szünet után Müller veszélyes lövését Florenzi blokkolta szögletre, majd a 65. percben Özil megszerezte a vezetést Németországnak. Ez új lendületet adott a játéknak. Nem sokkal később Buffon bravúrral védett, miután Chielliniről az olasz kapu felé pattant a labda. A 74. percben Pellé lőtt a kapufa mellé, majd Bonucci egyenlített tizenegyesből. Ez volt a németek első kapott gólja a tornán, illetve Bonucci első büntetője profi pályafutása során, amit a rendes játékidőben végzett el. A hajrában De Sciglio az oldalhálót találta el.A rendes játékidő döntetlenje azt jelenti, hogy a németek nagy nemzetközi tornákon továbbra is nyeretlenek az olaszokkal szemben. A hosszabbítás kevés helyzetet hozott, a legnagyobb az volt, amikor a második 15 perc elején Draxler a keresztléc fölé lőtt.

A tizenegyes-párbajban meglepően sokan - az olaszoktól négyen, a németektől hárman - hibáztak, de Hector értékesített lövése végül Németország továbbjutását jelentette. Kassai Viktor végig magabiztosan, jól vezette a mérkőzést.

Tizenegyesek:
A németek közül Kroos, Draxler, Hummels, Kimmich, Boateng és Hector belőtte, Thomas Müller kísérletét Buffon kivédte, Özil a kapufát találta el, Schweinsteiger pedig magasan fölé bombázott.
Az olaszoknál Insigne, Barzagli, Giaccherini, Parolo és De Sciglio értékesítette, Simone Zaza a keresztléc fölé, Pellé a kapufa mellé lőtte, Bonucci próbálkozását, majd Darmian lövését Neuer kiütötte.

A németek a vasárnapi Franciaország-Izland párharc továbbjutójával találkoznak a csütörtöki elődöntőben, Marseille-ben.

Kapcsolódók

Kimaradt?