EURO-2016: Tizenegyesekkel az első elődöntős Portugália

Elsőként a portugál labdarúgó-válogatott jutott a négy közé a franciaországi Európa-bajnokságon, miután a csütörtök esti negyeddöntőben 1-1-es rendes játékidőt és hosszabbítást követően tizenegyesekkel 5-3-ra legyőzte a lengyel csapatot.

A találkozó első lehetőségét kihasználták a lengyelek, egy portugál védekezési hiba után a tornán első gólját szerző Lewandowski szerzett vezetést Lengyelországnak. A kontinenstornák történetének második leggyorsabb gólja érezhetően megfogta a portugálokat, akik Fernando Santos vezetése alatt tétmérkőzésen veretlenek voltak: a negyeddöntőt megelőzően 11 találkozóból nyolcat megnyertek három döntetlen - a három csoportmérkőzés - mellett a 61 esztendős szakember irányításával.

A lassacskán magukra találó portugálok bő fél óra elteltével egyenlítettek: az idei Eb legfiatalabb kezdőjátékosa, Renato Sanches talált be. A Benficából a Bayern Münchenbe szerződött középpályás 18 évesen és 316 naposan a kontinenstornák kieséses szakaszának legfiatalabb gólszerzője lett.

A második félidő portugál mezőnyfölénnyel és helyzetekkel kezdődött, később kiegyenlítetté vált a játék, s bár mindkét fél előtt adódtak lehetőségek, élni egyik sem tudott ezekkel. Hosszabbítás következett, mindkét együttesnek a második a tornán - ez a 2000-es Eb-n a két döntős válogatottal, a francia és az olasz csapattal fordult elő legutóbb.A ráadásban néhány helyzet mellett a pályára a 110. percben befutó szurkoló jelentette a legnagyobb izgalmat, így tizenegyesekkel dőlt el a továbbjutás - a lengyel válogatott számára másodszor az Eb-n. A Svájc elleni nyolcaddöntő hibátlan mérlegével ellentétben azonban ezúttal Jakub Blaszczykowski hibázott, így a portugálok jutottak a négy közé.

Tizenegyesek: Portugál részről Cristiano Ronaldo, Sanches, Moutinho, Nani és Quaresma is belőtte. A lengyelektől Lewandowski, Milik és Glik értékesítette, Blaszczykowski lövését viszont kivédte Rui Patrício.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?