Fiúk lövésein edződött, jövőre megcélozná az első helyet az FK Csíkszeredával Tankó Réka (INTERJÚ)

Már gyerekként megszokta a kapusposztot, ma már magabiztosan őrzi az FK Csíkszereda kapuját Tankó Réka. Az U19-es román válogatott játékos az elsőosztályban öt meccs erejéig mezőnyjátékosként is kipróbálta magát, de ma már egyáltalán nem cserélné el posztját.  Hosszútávon szeretne minél többet fejlődni, az iskola befejezésééig pedig mindenképpen maradna a székelyföldi csapatnál.

Tankó Réka 2005-ben született Csíkszeredában. 2019-től az FK Csíkszereda női futballcsapatának kapusa, remek teljesítményével pedig hamar bejátszotta magát a korosztályos román válogatottba is. Beszélgetésünk során a kezdetekről, a sportág romániai helyzetéről és egyéni célkitűzéseiről is szó esett.

Fotók: a sportoló személyes archívuma

„Kilenc-tíz éves koromtól érdekel a foci. Akkor a fiúkkal lógtam, mindig fociztunk szünetben.  A kapus poszt úgy jött, hogy a fiúk nem akartak beállni a kapuba és engem raktak be” – emlékezett vissza a sportággal való megismerkedésére. Kezdetben nem örült annak, hogy kapusként kell játszania, elöl szeretett volna futni a többiekkel, de mostmár nagyon szereti posztját és nem váltana.

A későbbiekben már megtette első lépéseit is a profi karrier fele, ehhez viszont szükség volt a körülötte lévő szakemberek segítségére.

„Tesitanáraim figyeltek fel rám, Tankó János kisebb megyei futballmeccsekre vitt, ahol én voltam az egyetlen lány a fiúk között. Emellett futsal versenyekre is jártam, ahol persze már lányokkal is játszhattam. A volt csapattársam, Kristály Franciska segített beilleszkedni az FK-hoz” – foglalta össze röviden a csíkszeredai csapathoz vezető útját Tankó Réka.

Úgy érzi, köszönettel tartozik Albu Lászlónak is, aki befogadta őt a csapatba. „A harmadosztályban kaptam először lehetőséget. Később az elsőben öt meccsen centerként is kipróbáltam magam, be is találtam és gólpasszt is adtam mellette. Utána a következő edzőnél már nem is kértem, hogy elöl játszhassak, szeretem a kapuskodást” – mondta.

Tankó Réka magabiztos kapusnak tartja magát. Sok önbizalmat gyűjtött a fiúknak köszönhetően, akik ellen korábban védett. Mivel nekik erősebb a rúgásuk, a velük szembeni tapasztalat jelenleg is segít neki a védéseknél, jobbak lettek a reflexei ezáltal.

„Sokat fejlődött a csapat. Néhány személy esetében ez külön is igaz, de csapatszinten is. Ahhoz az időszakhoz képest, amikor az FK-hoz jöttem, most teljesen máshogy játszunk, sok tapasztalattal. Természetesen az első hely a cél. Most nem úgy alakult, hogy elérjük, de jövőre az lesz” – fogalmazta meg célkitűzésüket a női SuperLiga megnyerésével kapcsolatban Tankó Réka.

Először 2022 augusztusában hívták be őt az U19-es nemzeti csapatba. Eleinte teljesen ledöbbent, hogy székely sportolóként a román válogatottban játszhat. Társai befogadóak és kedvesek voltak vele, így könnyen be tudott illeszkedni.

A korosztályos csapatban fontos szerep szokott ráhárulni, áprilisban például az Európa-bajnoki selejtezőn is számított rá a kapitány.

„Fantasztikus élmény volt a németek ellen játszani. Volt dolgom bőven, nem unatkoztam. Természetesen náluk sokkal fejlettebb a futball. Úgy gondoltuk, hogy többet rúgnak nekünk, de jól védekeztünk és csak kettő lett a vége” – emlékezett vissza a németekkel játszott meccsre a csíkszeredai kapus.

A női bajnoksággal kapcsolatban elmondta, sokkal intenzívebb a játék és magabiztosabbak a csapatok, mint korábban, amikor először pályára lépett. Szerinte az országban sokat fejlődött a női futball.

Egyéni céljai kapcsán hangsúlyozta, biztonságot szeretne nyújtani csapatának, úgy érzi, van még hová fejlődnie kapusként.  Mivel sportpályafutása mellett az iskolával is foglalkoznia kell, egyelőre a külföldre igazolásban nem gondolkodik, egy ideig még mindenképpen maradna az FK-nál.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?