Fiolával és Dibusszal kerestünk magyarázatot a portugáloktól elszenvedett, túl súlyos vereségre

„Amikor egy csapat gólt kap, akkor az egész védelem hibázik, senki nem hibáztatta Willit. Az első gólnál szerencsétlenül megpattant a lábán a labda. A második találatnál nagyon nehéz helyzetben volt, mert a portugálok átjátszották magukat a védelmen, és Willi ott maradt egyedül Rafa Silvával” – idézte fel a Maszol kérdésére Fiola Attila, a magyar válogatott balhátvédje a kedd esti magyar-portugál mérkőzésen történteket.

A labdarúgó Európa-bajnokságra akkreditált munkatársunk szerdán ellátogatott a magyar válogatott Telkiben található edzőközpontjába, ahol Fiola Attila és Dibusz Dénes állt a sajtó rendelkezésére a Portugália elleni mérkőzés kielemzése és a Franciaország elleni soron következő összecsapás felvezetése céljából.

A szerző felvételeiDibusz Dénes a kispadról követte kedd este, ahogy a magyar válogatott a 84. percig meccsben volt a címvédő Portugália ellen az F-csoport első összecsapásán. „A kapusteljesítmény szenzációs volt, Gulácsi Péter a 84. percig mérkőzésben tartotta a csapatot. Kimagasló kapusteljesítmény nélkül ilyen mérkőzésen nem lehet tartani a nullát” – kezdte értékelését a Ferencváros hálóőre. Hozzátette: egyelőre mélységekben nem elemezték ki a mérkőzést, de bizonyos szituációkat már visszanéztek.

„Tökéletesen tette a dolgát, a gólokról nem tehetett. Az első egy megpattanó gól volt, Ronaldo büntetőjénél és ziccerénél kiszolgáltatott helyzetben volt” – fogalmazott Dibusz. A csapat soron következő mérkőzésére rátérve elmondta, maguk között arról beszéltek, miben tudnának előrelépni annak érdekében, hogy a franciák ellen még jobbak lehessenek.

Fiola Attila balhátvédként futott ki kedd este a pályára a portugálok ellen. A mérkőzés előtt egy pillanatig megfordult a fejében, hogy öt évvel ezelőtt, a 2016-os Eb-n Ronaldóval, most pedig Bernardo Silvával néz farkasszemet, de aztán gyorsan el is hessegette magától ezt a gondolatot, mert „nem szabad így kifutni a pályára”.

A mérkőzés „forgatókönyve” annyira megviselte, csak hajnali 5-kor tudott elaludni. A válogatott mérkőzéseken nagyon el szokott fáradni fejben, szélső hátvédként fizikálisan is megterhelő. „Nagyon bosszús voltam, hogy a 84. percben ilyen szerencsétlen gólt kaptunk” - magyarázta.

Szerinte többet kellene birtokolni a labdát ahhoz, hogy a védelemre nehezedő nyomás ne legyen ennyire nyomasztó. „A szurkolók látták, hogy mindent beleadtunk, ezért tudtunk emelt fővel lejönni a pályáról. A következő napokban fizikálisan és mentálisan is top állapotba kell hoznunk magunkat” – egészítette ki csapattársát Dibusz.

Újságírói kérdésre Fiola Attila úgy vélte, Schön meg nem adott gólja nem zavarta meg a csapatot, a védelem tökéletesen működött a 84. percig, amikor egy szerencsétlenül megpattant labdával szerezték meg a vezetést a portugálok.

„Amikor egy csapat gólt kap, akkor az egész védelem hibázik, senki nem hibáztatta Willit. Az első gólnál szerencsétlenül megpattant a lábán a labda. A második találatnál nagyon nehéz helyzetben volt, mert a portugálok átjátszották magukat a védelmen, és Willi ott maradt egyedül Rafa Silvával” – idézte fel a Maszol kérdésére Fiola Attila a mérkőzésen történteket.

Dibusz kíváncsi a francia sztárokra

Dibusz Dénes a magyar válogatott soron következő ellenfelével, a franciákkal kapcsolatban úgy vélte, senkinek sem kell bemutatni Didier Deschamps csapatát: a franciák az előző Eb-n döntősök voltak, két évvel később, 2018-ban pedig megnyerték a vébét. „Kíváncsi vagyok arra, hogy ezek a sztárok mire lesznek képesek. Remélem, hogy jól szervezett csapatjátékkal sikerül megállítani őket. Bízom benne, hogy a franciák ellen is meg tudjuk mutatni, milyen erős csapatot alkotunk. Nem egyénileg, hanem csapatként kell harcolnunk” – vázolta fel a csapattaktikát Dibusz.

Fiola Attila szerint ilyen kaliberű játékosokkal, csapattal akkor lehet esélye a magyar válogatottnak, ha sikerül javítani a labdabirtoklási statisztikán. Nehéz úgy gondot okozni az ellenfélnek, ha az 80 százalékban birtokolja a labdát. Az erőd elfogy a védekezéssel, széleken felfutni már nem marad energiád. Próbáljuk ilyenkor Szalaira felrúgni a labdát, hátha meg tudja tartani. Jó lenne a labdabirtokláson javítani, ez a támadást is segítené” – magyarázta Fradi játékosa.

A mérkőzés után Marco Rossi mindenkit meglepett azzal, hogy saját súlyos hibájaként értékelte a cseréket. Játékosai ezt nem látták ilyen tragikusan, „A kapitány mindig nyíltan világosan, kommunikált, hiteles embernek tartjuk, a csapat mindig próbált rászolgálni a bizalomra” – intézték el ennyivel ezt a témát.

Végezetül Fiola Attila rátért a magyar szurkolók által teremtett hangulatra. „Öt évvel ezelőtt Franciaországban olyan hangulatot teremtettek szurkolóink, amiről azt hittem, hogy nem lehet überelni, de tegnap erre rácáfoltak. Miattuk is tudtuk tartani az eredmény a 84 percig. Fantasztikus volt a tegnapi nap, reméljük, hogy szombaton is meg tudjuk hálálni a támogatásukat" - jelentette ki.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?