Férfi kézilabda Eb: nyolc góllal verte Izlandot, hibátlanul lett csoportelső a magyar válogatott

Magabiztos és rendkívül jól működő játékkal arattak 33–25-ös győzelmet a magyarok az izlandiakkal szemben kedd este a németországi Európa-bajnokságon. Chema Rodríguez játékosainak lendületét a kulcsembernek számító Bánhídi Bence korai, piros lapos kiállítása sem törte meg, Palasics Kristóf remekül védett a kapuban, támadásban pedig sokan tudták kivenni részüket a sikerből.

Kedden folytatódott a németországi kézilabda Európa-bajnokság programja, este ismét pályára léptek a magyarok is.

Fotók: MTI

A magyar csapat biztos továbbjutóként várhatta az izlandiak elleni harmadik meccset, miután első két találkozóján legyőzte a montenegrói és a szerb válogatottat. Az északiak szintén jól teljesítettek eddig, a szerbek elleni döntetlen miatt viszont egy ponttal le voltak maradva a magyaroktól a harmadik csoportkör előtt.

A C csoport napi első mérkőzésén Montenegró 30–29-re legyűrte Szerbiát, a győzelem viszont nem volt elég a továbbjutásra, ezzel már el is dőlt, hogy Izland is biztosan folytathatja a versenyzést.

A müncheni Olympiahalleban rendezett mérkőzést mindkét csapat lendületesen kezdte, magyar részről Ancsin Gábor keze sült el kétszer, izlandi részről pedig többek között a klasszis szélső, Bjarki Mar Elisson szerezte meg korán első találatát. Dinamikus és kiegyenlített volt a játék képe, tíz perc után 5 –5 állt az eredményjelzőn, a látottak alapján a magyar védelem számára fontos tényező volt, hogy az izlandiak szélsőit tartani tudja.

Bánhídi Bence a kelleténél jóval durvábban védekezett az izlandiak egyik támadásánál, az ellenfél arcát találta el, így piros lappal kellett elhagynia a pályát. A montenegróiak ellen tíz gólt dobó kulcsember elvesztése nem fogta meg a magyar válogatottat, Palasics Kristóf védeni tudta a hetest, támadásban is megmaradt a lendület.

Feltűnően sokat hibáztak indításaiknál az izlandiak, a lefülelt labdákból pedig rendre eredményes tudott lenni a magyar válogatott. Szita higgadt befejezését követően három góllal el tudott lépni a csapat, 10–7-nél időt kért Snorri Steinn Gudjonsonn izlandi szövetségi kapitány. Utasításai lendületet adtak rövidtávon játékosainak, közelebb jöttek a fehér mezesek, Palasics újabb védésének köszönhetően viszont megmaradt a magyar előny.

Bóka góljára gyorsan válaszolt Magnusson, a fiatal Imre Bence ezt követően egymás után szerezte meg harmadik és negyedik találatát, ezzel ismét visszaállt a háromgólos különbség.  Hanusz jó megoldása után tovább is növekedett, de Kristjánsson hetesből megtörte az izlandiak rossz szériáját, Pálmarsson pedig lerohanásból lőtt a kapuba, ismét szorosabb volt a meccs. Ancsin kiszorított helyzetből fontos gólt szerzett a félidő végén, 15–13-ra vezettek a szünetben a magyarok.

A második játékrész elején ismét jól működött a magyar játék, ezen a ponton már tisztán látszott, hogy Bánhídi piros lapos kiállítása egyáltalán nem törte meg a csapatot hosszútávon sem. Máthé góljával először volt öt a különbség a két csapat között. Bár az izlandiak igyekeztek tartani a lépést, egyre inkább kinyílt az olló, 24–18-nál ismét időt kért Gudjonsson.

Palasics Kristóf sokkal jobb formában védett a meccsen, mint az előzőn, a 45. percben már tizedik védését mutatta be, támadásban pedig egyre több magyar játékos tudott feliratkozni a gólszerzők közé, 25–18-nál behozhatatlannak látszott a különbség.  Érdemes kiemelni Chema csapatánál azt is, hogy elvesztett labdák után gyorsan tudtak visszarendeződni hátul, megtörve ezzel az izlandiak lendületét.

Máthé remek passza után Rosta újabb gólt szerzett beállóból, Palasics még feljebb emelte teljesítményét a kapuban, kilenc gólos előnynél már végképp nem volt kérdés a győzelem. Végül 33–25-re diadalmaskodott a magyar csapat, így 100 százalékos teljesítménnyel, három győzelemmel nyerte meg a C csoportot. A középdöntőben először Ausztria legjobbjai ellen lépnek pályára Kölnben Lékaiék.

Magyarország – Izland 33–25 (15–13)
München, Németország
Vezette: Lah B. és Sok D. (Szlovénia)
Gólszerzők: Hanusz E. (5), Szita Z. (5) Imre B. (4), Fazekas G. (4), Máthé D. (4), Ancsin G. (4), Rosta M. (4), Lékai M., Ligetvári P., Bóka B., illetve V. Kristjánsson (8), O. I. Magnússon (5), A. Pálmarsson (3), E. Vidarsson (3), B. M. Elísson (2), S. Gudjonsson (2)), J. Smarason. E. Jonsson.
Piros: Bánhídi Bence (súlyos szabálytalanság)
Szövetségi kapitányok: Chema Rodríguez (Magyarország) és Snorri Steinn Gudjonsson (Izland)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?