Férfi kézilabda Eb: győztek a magyarok a szerbek ellen, továbbjutottak a csoportból

Újabb szoros mérkőzést tudott megnyerni a németországi férfi kézilabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott. Chema Rodríguez csapata ezúttal Szerbiát múlta felül 28–27-re, ezzel két forduló után vezeti a C csoportot. A második félidőben Bartucz László remekül védett a magyar kapuban, Máthé Dominik és Bánhídi Bence pedig szórta a gólokat elől, jelentősen hozzájárulva a magyar sikerhez.

Újabb mérkőzésekkel folytatódott a németországi férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportköre. A vasárnapi játéknapon Szerbia legjobbjai ellen lépett pályára a magyar válogatott, miután első meccsén szoros csatában legyőzte Montenegrót.Fotók: MTI/Czeglédi ZsoltA szerbek első mérkőzésükön 27–27-es döntetlent játszottak a izlandiakkal, a csoport tehát kiegyensúlyozottnak tűnt az első forduló után. A játéknap korábbi meccsén az északi csapat 31–30- legyőzte Montenegrót, ideiglenesen átvéve a vezetést a magyaroktól, akik újabb szoros összecsapásra számíthattak a müncheni Olympiahalle csarnokban.

A mérkőzés első gólját a szerbek szerezték, Krakovszki jó passza után Sipos révén egyenlített a magyar csapat. Szorosak voltak az első percek, Lékaiék már első emberelőnyüknél megjátszották a begyakorolt hét az öt elleni figurát, amely sikeresnek is bizonyult, viszont sok labdát adtak el Chema játékosai. Vorkapics és Borzas vezérletével 6–5-re vezettek a szerbek az első tíz perc után.

Bánhídi Bence jó befordulása után Lékai szerezte meg második gólját, ezzel lendületbe jött a magyar válogatott, a szerbek pedig néhány percig megakadtak támadásban, 9–7-nél törték meg a jeget. Bodó passza után Rosta lőtt újabb gólt, Palasics Kristóf pedig látványos védést mutatott be a kapuban.A játékvezetők a magyar csapat első mérkőzéséhez hasonlóan könnyen osztogatták mindkét oldalon a kiállításokat, néha túl szigorúnak tűnő ítéleteket hozva. Szerb részről Ilics, a fehér mezesektől pedig Bánhídi jó játékát érdemes kiemelni, a magyarok a félidő végéhez közeledve őrizték két gólos vezetésüket.

Krakovszki szélről korábbi kihagyott lehetősége után kapuba talált, ezzel már 14–11 volt a magyar csapat javára, a játékrész utolsó perceiben viszont zárkózni kezdtek a szerbek, Pesmalbek is megszerezte második gólját beállóból, Chema Rodríguez ezen a ponton időt kért. Bár a támadásból nem született gól, Sipos jó védekezése miatt megmaradt az egy gólos magyar előny a szünetre, 14–13-nál viszont szorosnak ígérkezett a folytatás.

A szerbek kapust cseréltek a második félidőre, a korábban évekig veszprémi színekben játszó Cupara védésekkel szállt be a meccsbe. Obrovics góljával egyenlíteni tudtak Gerona játékosai, a túloldalon Máthé harmadszor volt eredményes. Bánhídi továbbra is hibátlanul teljesített, a kapuba Palasics helyére Bartucz érkezett. 18–18 után ismét elléptek két találattal a magyarok, megnyugodni viszont nem lehetett.

Jó védekezés után Bóka vihette kapura a labdát, Cupara viszont bravúrral hárította a ziccert. Bartucz szintén elkezdett formába lendülni, ami a védéseket illeti, Bóka pedig szélről már betalált. Ezzel 21–18-ra vezetett a magyar válogatott, időt kért a szerbek spanyol szövetségi kapitánya. A játék képe egyre inkább kezdett kedvezni Szitáéknak, Vorkapics szélről eredményes volt, közel tartva egyelőre csapatát.

Az utolsó tíz percre 23–20-as magyar előnyről fordultak rá a csapatok, Máthé Dominik pedig jó lövéssel szerezte meg ötödik találatát, Bánhídinek pedig gólpasszt adott, így öt gólosra nőtt a különbség, Bartucz pedig egyik védést mutatta be a másik után. Az utolsó pecekben azért elkezdtek közeledni a szerbek, Miloszavjevics góljával feljöttek 25–23-ra.

Fazekas fontos pillanatban, egyéni akció végén szerzett fontos találatot, a túloldalon Ilics hetesből nem hibázott. Két perccel a vége előtt Bánhídi megdobta kilencedik gólját, ezzel karnyújtásnyira volt a magyar győzelem, a szerbek elhibázott támadása után pedig biztossá is vált. Végül 28–27-re győztek Bánhídiék, a beálló egymaga tíz gólt szerzett, jelentősen hozzátéve ezzel a jól működő csapatjátékhoz.

Győzelmének köszönhetően a magyar válogatott már biztosan továbbjut a C csoportból, négy pontjával pedig egyelőre vezeti a négyest a három pontos izlandi előtt, az északiakkal kedden, szintén román idő szerint 21:30-tól mérkőzik meg Chema csapata.

Magyarország–Szerbia 28–27 (14-13)

München, Németország

Vezette: L. Jorum (Norvégia), illetve H. Kieven (Norvégia)

Gólszerzők: Bánhídi B. (10), Máthé D. (5), Lékai M. (3), Rosta M.(2), Sipos A. (2), Szita Z. (2), Bodó R., Bóka B., Krakovszki Zs., Ancsin G., illetve U. Borzas (5), V. Vorkapics (5), N. Ilics (4), M. Marszenics (2), Pesmalbek (2, ) L. Kukics (2), M. Orbovics (2), P. Djordjics (2), P. Vejin, M. Miloszavjevics, V. Ilics

Szövetségi kapitányok: Chema Rodríguez, illetve Antonio Gerona

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?