Magyar–montenegrói – Újabb győzelemmel veretlenül csoportelső a válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott a második félidőben hátrányból fordítva 3-1-re legyőzte a vendég montenegrói csapatot a vasárnapi Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen, így csoportelsőként végzett és a második kalapból várhatja december 2-án a jövő évi kontinensviadal hamburgi sorsolását.

Fotó: MTI

Fordulatos mérkőzésen 3-1-re múlta felül a magyar labdarúgó-válogatott a keményen küzdő montenegróit a budapesti Puskás Arénában, így első helyen végzett selejtezőcsoportjában és kedvező kalapból várhatja az Európa-bajnoki sorsolást.

Szoboszlai Dominik, a magyar válogatott játékosa (j) és Marco Rossi szövetségi kapitány | Fotók: MTIA mérkőzés első félideje gyenge színvonalú játékot és Szlobodan Rubezsics révén egy montenegrói gólt hozott, a második játékrészben viszont Szoboszlai Dominik két perc alatt kétszer talált a hálóba, ezzel megfordította a mérkőzés állását a hazai csapat. Montenegrónak jónéhány helyzete volt az egyenlítésre, Dibusz Dénes viszont klasszis teljesítményt nyújtva minden alkalommal hárítani tudott. A hosszabbításban Nagy Ádám is betalált, bebiztosítva ezzel a magyar győzelmet. Ahogyan arról a maszolon is beszámoltunk, a magyar labdarúgó-válogatott Bulgáriában elért 2-2-es döntetlenjével csütörtököm már bebiztosította a 2024-es Európa-bajnokságon való szereplését, a csoport utolsó meccsének tehát csak az első hely és az egyre hosszabbra nyúló veretlenségi sorozat megőrzésének szempontjából volt tétje.

Jóval nagyobb téttel bírt a találkozó a montenegrói nemzeti csapat számára, ugyanis a forduló előtt még volt matematikai esélyük megelőzni Szerbiát és ezzel kijutni a kontinenstornára. A mérkőzés tehát egyáltalán nem tűnt könnyűnek a hazai válogatott számára, hiszen Montenegrót korábban még nem sikerült legyőzniük.

A mérkőzés első percei kiegyenlített játékot hoztak, helyzet egyik csapat előtt sem adódott. Az már az első negyed órában is játszott, hogy a piros mezes montenegróiak hasonlóan keményen fognak játszani, mint a két csapat legutóbbi találkozóján. Gyakori szabálytalanságaik miatt jónéhány szabadrúgással próbálkozhatott a magyar válogatott, Szoboszlai beadásai viszont nem okoztak gondot a vendég védelemnek.

Az események a 30. percig sem pörögtek fel, egyik kapunál sem láthattunk említésre méltó próbálkozást. A sárga lapok mindkét oldalon gyűltek, a 36. percben pedig egy távolról előre ívelt montenegrói szabadrúgást követően Szlobodan Rubezsics közelről Dibusz kapujába fejelt, ezzel megszerezte a vezetést a vendég együttes.

Fotók: MTIA hátrányba került magyar csapat igyekezett ritmust váltani, néhány szögletet kiharcolt, de próbálkozásaik rendre elakadtak a montenegrói védelemben. Az első félidő végéhez közeledve Gazdag próbálhatta meg közelről kapura tenni a labdát, sikertelenül, így hátrányban vonultak szünetre Marco Rossi játékosai.

Egyértelmű volt, hogy a második félidőre változtatnia kellett a szövetségi kapitánynak, Gazdag Dániel helyett Kalmár Zsolt, Bolla Bendegúz helyett pedig Nego Loic érkezett. A játékrész elején érezhetően a korábban látottnál nagyobb sebességre kapcsolt a magyar válogatott, ez viszont helyzetekben egy ideig nem mutatkozott meg.

Az 56. percben Montenegrónak kapust kellett cserélnie, a korábban több évig Magyarországon védő, Milan Mijatovics sérülés miatt hagyta el a pályát, helyére pedig Filip Djukics érkezett. A 63. percben először találta el a kaput a hazai együttes, Ádám Martin kísérlete viszont épphogy csak elgurult a cserekapusig.

Három perccel később már sokkal veszélyesebb támadást vezetett a magyar válogatott, Nagy Ádám passzolta ki a szélre a labdát Szoboszlai Dominiknak, a Liverpool játékosa pedig egy szép szóló után kiegyenlített. Szinte azonnal következett a csapatkapitány második gólja, Ádám Martinnal való összjátéka után jó helyzetből magabiztosan lőtt a hálóba, ezzel villámgyorsan megfordította a mérkőzést.

A folytatásban Montenegrónak fel kellett adnia korábbi szervezett védekezését és nagyobb kockázatot vállalt támadásban. A 79. percben Oszmajicsnak komoly helyzete volt az egyenlítésre, ugyanis egyedül lépett ki Dibusszal szemben, a magyar hálóőrben viszont elakadt a labda. Nem sokkal később még nagyobb bravúr kellett a Ferencváros kapusától, Jovetics ravasz emelését nehezen tudta lehalászni a levegőből.

A meccs hajrájában továbbra is a magyar kapusé volt a főszerep, egy montenegrói szögletet követően néhány másodpercen belül négyszer kellett hárítania, klasszis teljesítményével előnyben tartotta a hazai csapatot.

A mérkőzés hosszabbításának harmadik percében Szoboszlai próbálkozhatott szabadrúgással, lövését ugyan ezúttal védte a montenegrói kapus, a kipattanót viszont Nagy Ádám a hálóba juttatta, beállítva ezzel a 3-1-es végeredményt.

A lefújást követően Marco Rossi szövetségi kapitány magyarul mondott köszönetet a szurkolóknak a támogatásért. M4 Sportnak adott nyilatkozatában elmondta, a játékosok egész évben óriási erőfeszítést tettek, így olyan eredményt értek el, amelyre szerinte senki nem számíthatott. Kiemelte a csapategység fontosságát, a sorsolással kapcsolatban pedig egyelőre csak annyit mondott, pályafutása során semmi nem volt könnyű feladat számára, de mindenképpen oda fogják tenni magukat a kontinenstornán is, bármilyen csoportba kerülnek.

A csoport másik mérkőzésén Szerbia hazai pályán 2-2-t játszott Bulgáriával, ezzel kijutott az Európa-bajnokságra.

Magyarország- Montenegró 3-1 (0-1)

Budapest, Puskás Ferenc Stadion

Gólszerzők: Szoboszlai D. (67., 68.), Nagy Á. (90+3.), illetve S.Rubezsics (36.)

Sárga lap: ill. Szoboszlai D. (26.), Gazdag D. (35.), Dibusz D. (78.), Nagy Zs. (87.), Nagy Á. (89.) ill. D. Camaj (13.), S. Savics (18. ), S. Rubezsics (36.), M. Vesovics (47.,), I. Vujacsics (70.), Kucs I. (90+2.),

Vezette: Danny Makkelie (holland) 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?