Felülvizsgálatig kitiltották a transzneműeket a nemzetközi női sakkversenyekről

A nemzetközi sakkszövetség (FIDE) kitiltotta a transzneműeket a nők számára fenntartott hivatalos versenyeiről, egészen addig, amíg felül nem vizsgálják a helyzetüket.

Fotó: Pixabay

A The Guardian beszámolója alapján a héten meghozott döntés ellenérzést váltott ki a transzneműek jogait védő szervek részéről, ugyanakkor a FIDE leszögezte: a kitiltásuk ideiglenes, elképzelhetőnek tartják, hogy részvételüket esetenként bírálják majd el. A szereplésük szabályozása ugyanakkor két évet is igénybe vehet. „A nemváltoztatás jelentős hatással van egy játékos státuszára és a tornákon való részévételi követelményeknek való megfelelésre. Emiatt részvételüket csakis releváns bizonyítékok felmutatása mellett lehet elfogadni. Amennyiben egy férfi nőre változtatta a nemét, a játékos nem szerepelhet a női versenyeken amíg a FIDE nem hoz további döntést” – fogalmaztak.

Legutóbb a kerékpározók országos szövetsége tiltotta ki a női versenyekről a férfi pubertás kor után nemet változtató sportolókat, ugyanakkor a transzneműek helyzete a legtöbb sportágban szabályozási kényszert vont maga után az elmúlt években.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?