Fellázadtak a világbajnok spanyolok, a FIFA felfüggesztette Rubialest

Luis Rubiales lemondását követelik a spanyol női labdarúgók, de a sportági szövetség elnöke tántoríthatatlannak tűnt. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) viszont szombaton közbelépett, és ideiglenesen kilencven napra eltiltotta minden nemű labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.

"Kispadra" küldte Rubialest a FIFA | Fotó: RFEF

A spanyol női labdarúgó-válogatott tagjai normális körülmények között épp az Anglia elleni 1-0-s győzelmükkel kiharcolt világbajnoki aranyérmüket kellene ünnepelniük, de amióta a seregszemle Sydney-ben tartott díjátadó ceremóniáján Rubiales szájon csókolta a válogatott egyik tagját, már csak a sérelmek kapnak főszerepet.

Beszámoltunk róla, hogy a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) első embere elnézést kért ugyan viselkedéséért, de ártatlannak tartja magát. Hiába követelték lemondását a spanyol kormány miniszterei, ő „boszorkányüldözést kiáltott” és a sportszervezet pénteki, rendkívüli közgyűlésén hangsúlyozta, hogy nem áll szándékában távozni az elnöki tisztségből. Újfent azt hangsúlyozta, hogy a csók Jenni Hermoso beleegyezésével történt, és voltaképp a játékos volt az, aki a hozzábújt az ünneplés során.

Fotó: Hermoso Twitter-oldala

A labdarúgó rögtön a történtek után azt nyilatkozta, hogy nem volt kellemes számára a futballfőnök csókja, később viszont védelmébe vette Rubialest. Csakhogy pénteken ismét hangot adott annak, hogy a helyzet nem volt számára kellemes, az elnök elmondásával szemben nem adta beleegyezését a csókhoz, mint ahogyan a Rubiales által említett beszélgetés sem hangzott el kettejük között. Személyes Twitter-oldalán hangsúlyozta: „egy impulzív szexista áldozatának” érezte magát.

A Mundo Depotrivo beszámolója alapján végül 81 játékos írt alá közös nyilatkozatott, amelyben Rubiales lemondását követelik, ellenkező esetben egyikőjük sem vállalja a válogatottságot. Az aláírók között van a világbajnok csapat mindegyik tagja.

A női labdarúgók különben már tavaly ősszel is sztrájkoltak, elégedetlenek voltak azzal, ahogyan Rubiales és Jorge Vilda szövetségi kapitány bánik a válogatottal. A RFEF első embere pert jegyezett kilátásba a szavát megkérdőjelező játékosokkal szemben, és természetesen nem állt szándékában távozni a tisztségből.

Csakhogy szombat délután az ügyben szintén eljáró Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) fegyelmi bizottsága bejelentette, hogy kilencven napra eltiltja Rubialest minden nemű labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. Azt is megtiltották a szövetség vezetőjének és munkatársainak, hogy felvegyék a kapcsolatot Hermosoval. A fegyelmi eljárás folytatódik. Rubiales különben az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) egyik alelnöke is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?