Fegyelmi bizottság elé kerül a székely himnuszt éneklő hokisok ügye

A Román Jégkorong-szövetség (FRHG) fegyelmi bizottságához került a székely himnuszt éneklő válogatott játékosok ügye – áll abban a közleményben, amelyet vezetőségi ülése után adott ki a szakszövetség. 

Fotó: Magyar Jégkorong SzövetségMint írtuk, a szlovéniai Divízió A/1-es jégkorong világbajnokság utolsó napján, a Magyarország-Románia mérkőzés után a román válogatott magyar nemzetiségű jétékosai (és a honosított sportolók egy része) felsorakoztak a magyar (és erdélyi magyar) tábor előtt, akikkel együtt elénekelték a székely himnuszt. Tettüket óriási botrányként tálalta a bukaresti román sajtó egy része, a székelyföldi jégkorongozókat hazaárulással is vádolták. 

A vébé után a FRGH jelezte, a szakszövetség vezetőségi ülésén meg fogják tárgyalni az ügyet. Erre kedden került sor, de érdemleges döntést nem hoztak.

A rendkívül terjedelmes közlemény elején megállapítják, az elmúlt nyolc év alatt Románia a 34. helyről a 22. helyre lépett előre a világranglistán, ami a romániai jégkorongban dolgozók közös sikere. A FRGH vezetősége odaszúr a korábbi elnökségnek, amikor megjegyzi: több mint 1 millió eurós adóságot hagytak hátra, valamint nem témogatták jégpályák építését Bukarestben, Suceaván, Ploieşti-en, Konstancán és Iași-ban.

Hol épülnek jégpályák?

Mit írják, a FRHG erőfeszítéseket tett "a béke és a kiegyensúlyozottság légkörének biztosítására, és megakadályozta az etnikumok közti konfliktusok kialakulását". Szerintük a sportminisztérium és "egyes klubok" részéről szemléletváltás történt. "Ez konfliktusos légkört teremtett, amely felborítja a válogatott és a klubok között fennálló egyensúlyt" - áll a közleményben. A FRGH felrója a döntéshozóknak, hogy nem osztják el egyenlően a sporttevékenységhez szükséges infrastruktúra kiépítéséhez szükséges pénzösszegeket. "Míg olyan városokban, mint Bukarest, Suceava, Iași, Konstanca, Buzău még egyetlen jégpálya sem épült, addig Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson, Marosvásárhelyen és Csíkszeredában már építettek jégpályákat, és ugyanezeken a településeken további 4 (négy) jégpályát építenek a CNI (Nemzeti Befektetési Alap) pénzéből” – áll a közleményben. 

Nem tudják, hogy milyen ének a székely himnusz

A szövetség vezetőtanácsa a fegyelmi bizottsághoz küldte azoknak a játékosoknak az ügyét, akik a szlovéniai világbajnokságon a Magyarország elleni mérkőzés végén a magyar szurkolókkal együtt énekelték a székely himnuszt. Mint írják, "nem tudták megállapítani, hogy megyei, regionális himnuszról vagy egyházi énekről van-e szó”. Hozzátették: a vezetőtanács hatéskörébe a román válogatott teljesítményének kielemzése tartozik.

Ugyanakkor a testület tagjai arra a következtetésre jutottak, hogy egy vesztes mérkőzés végén az érintett válogatott játékosok gesztusa akár örömként is értelmezhető, mivel együtt énekeltek az ellenfél szurkolótáborával. A FRGH vezetősége kitért arra is, hogy Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a helyszínen, Csíkszeredai Sportklub-mezben szurkolt a magyar táborból a mérkőzésen, és Novák Károly Eduárd ifjúsági- és sportminiszter védelmében vette a székelyföldi jégkorongozókat. A szövetségi tanács megállapította, hogy nincs ebben a kérdésben hatásköre, "az egyetlen, aki véleményt nyilváníthat, az a román kormány".

A vezetőtanács a következő intézkedéseket hozta: 

  • Kiegészítik a szabályzatot egy sor olyan rendelkezéssel, amelyek a jövőben biztosítják, hogy a nemzeti jégkorongcsapatok tagjai a nyilvánosság előtt olyan magatartást tanúsítsanak, amely "bizonyítsa a teljes hűséget és támogatást Románia, a román állam hivatalos jelvényei, a román állam arculata és nem utolsósorban a nemzeti csapat szurkolói iránt".
  • A fegyelmi bizottság elé utalják a Románia–Magyarország mérkőzés végén történt "incidenseket", hogy kivizsgálja azokat, és a szövetség alapszabályával összhangban meghozza a szükséges intézkedéseket.
  • Felkérik az Ifjúsági és Sportminisztériumot, hogy fejtse ki véleményét az FRHG szabályzatában a válogatottak tagjainak magatartására vonatkozó részekről, a válogatottakra vonatkozó részletes kötelezettségek megjelölésével arra az időszakra vonatkozóan, amikor nemzetközi versenyeken képviselik Romániát.
  • Felkérik Románia miniszterelnökét, hogy foglaljon állást a román kormány két miniszterének (Novák Károly Eduárd sportminiszter és Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter) nyilatkozatai kapcsán. 
  • Felkérik a román kormányt és a román parlamentet, hogy biztosítsák a hazai jégkorong kiegyensúlyozott fejlődését, különösen a demográfiai és gazdasági potenciállal rendelkező, és nem utolsósorban a jégkorong területén hagyományokkal rendelkező megyékben és településeken (pl. Bukarest, Ilfov, Suceava, Konstanca, Iași, Ploiești, Buzău).
  • Felkérik a román parlamentet, hogy dolgozzon ki egy nemzeti sportstratégiát, amely biztosítja a román sport és ezen keresztül az egészséges nemzet fejlődését.

Kapcsolódók

Kimaradt?