Egy évük maradt az öttusázóknak a lovaglás megmentésére

Fotó: Magyar Öttusa SzövetségNagy felháborodást váltott ki  az öttusa versenyzőinek körében a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) novemberi kongresszusán született döntés, amely szerint a lovaglás több mint 110 év után kikerül a sportág programjából.  A junior világbajnoki-bronzérmes Bőhm Csaba  úgy érzi, van még reális esély a döntés visszafordítására, jogi úton például meg lehet támadni. Szerinte az öttusát valóban meg kéne reformálni, a sportágcsere viszont egyáltalán nem lenne célravezető megoldás.

Az elmúlt hónapokban jóval fontosabb beszédtémává vált az öttusa a nemzetközi sportsajtóban, mint a közelmúltban bármikor. Mint ismert, a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) novemberi kongresszusán eldőlt, hogy a lovaglás több mint 110 év után kikerül a sportág programjából. A döntés óriási felháborodást váltott ki a sportág élmezőnyének rutinos és fiatal tagjainak körében is.

Hónapok óta folyik a találgatás azzal kapcsolatban, hogy melyik sportággal helyettesíthetik a lovaglást, de ez már csak jövőre fog kiderülni. A 2024-es párizsi olimpiáig biztosan nem lép érvénybe a sportágcsere, 2028-ban, a Los Angeles- játékokon viszont már lovak nélkül versenyezhetnek a sportolók, hacsak nem történik fordulat az ügyben. Utóbbi előzetes programjában egyelőre nem szerepel az öttusa, 2023-ban viszont adott esetben visszakerülhet. Ehhez a UIPM-nek többek között jelentősen csökkentenie kell a sportág költségeit és be kell bizonyítania, hogy a fiatalok számára továbbra is vonzó az öttusázás..

A Maszol érdeklődésére Böhm Csaba junior-világbajnoki bronzérmes versenyző elmondta, hogy elfogadhatatlannak és igazságtalannak tartja a UIPM kongresszusán született döntést. Úgy érzi, 21 évesen már nem tudna egy számára teljesen új sportágat olyan szinten elsajátítani, hogy a jövőben élsportolóként űzhesse. Szerinte az öttusa versenyzőinek egységesen az a célja, hogy megtartsák a lovaglást.

Bőhm Csaba 2000 július 21.-én született Zsámbékon. 
Jelenleg a Kőbánya SC sportolója, edzője Geleta Balázs.
2021 júliusában egyéniben bronzérmet, csapatban aranyat szerzett az alexandriai junior-világbajnokságon (Koleszár Mihállyal és Tamás Józseffel volt egy csapatban).
Szintén 2021 júliusában  ezüstérmes lett egyéniben és csapatban is a berni junior Eb-n. A novemberi, lengyelországi Drzonkow-ban rendezett U24-es Európa-bajnokságon szintén ezüstérmet szerzett.
1997 óta ő az első magyar öttusázó, aki juniorként egy éven belül Eb-n és vb-n is érmet tudott szerezni Ez legutóbb Balogh Gábornak sikerült.
Ez volt az utolsó éve juniorként, jövőre már a felnőtt korosztályban versenyez.

„A közgyűlésben olyan országok is szavazhatnak az öttusa jövőjéről, mint Madagaszkár, Zimbabwe vagy Uganda. Ezek az áltagállamok még nem tudtak versenyzőt küldeni semmilyen világversenyre és nem is szerveztek egyet sem. Jogi úton lehet leginkább támadni a kongresszuson született döntést, a dánok például ezt már meg is tették a Legfelsőbb Bíroságon” – mondta el a fiatal versenyző, aki szerint jelenleg még van reális esély a döntés visszafordítására, de ha a jövő évi kongresszuson is megszavazzák a cserét, az ellen már semmit sem lehet tenni.

„Nem tudok arról, hogy a Nemzetközi Olimpia Bizottság valaha azt üzente volna a Szövetségnek, hogy kihagyná az olimpia programból az öttusát, ha bent maradna a lovaglás. Ilyenről szó sem volt. A 2028-as programban egyelőre éppen azért nem vagyunk benne, mert négy tusával nem lehet beadni egy programot.” – mutatott rá a fiatal öttusázó arra, hogy a jelenlegi helyzet miatt egyelőre nem biztosított a sportág olimpiai bent maradása.

Bőhm arra is kitért, hogy min kellene változtatni akkor, ha sikerülne megakadályozni a lovaglás lecserélését. „Az elsődleges cél a marketing fejlesztése és az öttusa népszerűsítése lenne. A lovaglás szabályain kellene változtatni, mert vannak olyan versenyzők, akik kevesebbet lovagolnak és olyan nemzetek is, amelyek nem engedhetik ezt meg maguknak. A nyáron beadott szabálymódosítási javaslatok jónak tűntek, akkor még nem volt szó a lovaglás lecseréléséről.” – osztotta meg véleményét a sportág valódi hibáiról Bőhm, aki nem érzi úgy, hogy az elmúlt években sokkal kevesebb versenyző érkezett volna az utánpótlásba, mint akkor, amikor ő kezdte a versenyzést.

Szerinte éppen a UIPM döntése az, ami árthat az öttusa népszerűségének, hiszen a lovak többek között rengeteg fiatal lányt  vonzanak és vesznek rá arra, hogy belekezdjen a sportágba. Tapasztalatai szerint a döntés megszületése után több fiatal versenyző is elgondolkodott a lovaglás abbahagyásán.

Bőhm Csaba ebben az évben még a juniorok között versenyzett, jövőre viszont kipróbálhatja magát a felnőtt mezőnyben. Elmondása szerint nem szeret nagy célokat kitűzni maga elé, a következő évek a tapasztalatszerzésről fognak szólni számára,  viszont mindent megtesz majd azért, hogy a 2024-es párizsi olimpiára kvalifikálja magát.

A kongresszus előtt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) korábbi elnöke, Schmitt Pál nyílt levelet írt Klaus Shormann  UIPM-elnöknek., amelyben több szempont alapján is kifogásolta a lovaglás lecserélését, a szavazásra jogosult tagállamok számát és az öttusán belüli módosításokat.

A sportágon belül egyébként nem a lovaglás lecserélése az egyetlen tervezett változtatás, lerövidül ugyanis a versenyek lebonyolítási ideje is, az új formátumban 90 perc alatt zajlanak majd le. Egyelőre nyílt kérdés, hogy a sportágváltást meg lehet-e akadályozni.

(A szerző a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Alkalmazott Médiatanulmányok szakának mesteris diákja)

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?