Döntött a FRF: Románia nem futballozik orosz csapatokkal

Szolidáris marad a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) a korábban megfogalmazott szankciókhoz, ezért nem fog orosz csapattal megmérkőzni – jelentették be pénteki vezetőségi ülésüket követően.

Fotó: FRF

Állásfoglalásuk előzménye, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szeptember 26-án úgy határozott, hogy felmenti Oroszország U17-es futballválogatottjait az államra tavaly kirótt szankciók alól, és megengedi nekik, hogy szerepeljenek a kontinentális szervezet égisze alatt szervezett versenyeken. Mint írtuk, Ukrajna már másnap jelezte, hogy bojkottálni fogja azokat az eseményeket, amelyeken orosz csapatok szerepelnek és erre bátorította a többi európai futballszövetséget is.

Románia Labdarúgó-szövetségénél (FRF) pénteken vitatták meg a kérdést, és arra az álláspontra jutottak, hogy bár megértik az UEFA érveit és egyetértenek azzal, hogy nem a gyermekeknek kellene szenvedniük egy ország hatóságainak a cselekedetei miatt, de mégis úgy látják, hogy a sportot nem lehet elválasztani az igazságügyi értékektől. „Emiatt az FRF úgy ítéli meg, hogy szolidárisnak kell maradnia az európai és az országos intézmények által diktált szankciók szellemiségéhez, ezért egyetlen hivatalos vagy barátságos mérkőzést sem fog játszani Oroszország válogatottjaival” – sommázták a közleményben.

Hozzátették, hogy még várják, hogy az UEFA gyakorlatba ültesse a szeptember 26-i, vezetőségi ülésén hozott döntést, ugyanakkor biztosak benne, hogy a versenyek szabályzatai tiszteletben tartják majd minden egyes országos szövetség álláspontját ebben a kérdésben.

A kontinentális szervezet, mint ismeretes, tavaly februárban tiltotta ki az összes orosz együttest az UEFA égisze alatt rendezett sportversenyekről. A szankciót az Ukrajna elleni háború kirobbantása miatt szabták ki, de most a sportági szervezet úgy ítélte meg, hogy ez igazságtalan és diszkriminatív döntés a gyermekekkel szemben. Emiatt a továbbiakban az utánpótlásválogatottak ismét szerepelhetnek európai tornákon, ugyanakkor Oroszország zászlaját nem tűzhetik ki, nem énekelhetik a himnuszt sem, és a szokványos nemzeti mezüket sem viselhetik. Az UEFA leszögezte azt is, hogy továbbra is elítélik az Oroszország által indított háborút, és a többi orosz csapat nemzetközi játékjogának felfüggesztésére vonatkozó szankció továbbra is érvényben marad, amíg az Ukrajna elleni konfliktus le nem zárul.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?