Mesebeszéd, hogy tömegesen vonulnak ki Oroszországból a nyugati cégek

Az ukrajnai háború első kilenc hónapjában az érintett vállalatok kevesebb, mint 9 százaléka távozott.  

Az Ukrajna elleni invázió kezdete óta a nyugati cégek töredéke vonult csak ki Oroszországból, írja az economedia.ro. A két svájci egyetemi tanár, Simon Evenett és Niccolo Pisani által készített tanulmány szerint 2022 februárjában 1404 EU-s, amerikai, kanadai és japán cég 2405 leányvállalatot működtettek Oroszországban.A moszkvai Kreml | Fotó: Facebook/Red Square

Azt követően, hogy az oroszok lerohanták Ukrajnát, a nyugati sajtó rendszeresen cikkezett nyugati nagyvállalatok kivonulásáról. Ez torz képet festett a helyzetről, mivel 2022 novemberének végéig, vagyis kilenc hónap alatt a nyugati befektetőknek kevesebb, mint 9 százaléka szüntette meg legalább egy orosz leányvállalatát.

„Sok vállalat ellenállt a kormányaik, a média és a civil szervezetek részéről érkező nyomásnak, hogy hagyják el Oroszországot” – olvasható a tanulmányban.

Legnagyobb arányban az amerikai cégek fordítottak hátat Putyin birodalmának, 18 százalékuk távozott. A japán vállalatok 15 százaléka csomagolt, az európaiak esetében azonban ez az arány mindössze 8,3 százalék. A cégek többségét minden bizonnyal az késztette maradásra, hogy az orosz piac nagy, üzleti szempontból előnyös jelen lenni rajta.  

A két közgazdász szerint novemberig 120 nyugati vállalat vonult ki az orosz piacról, időközben nőhetett a számuk. Az Oroszországban jelenleg is aktív nyugati cégek zöme német (19,5 százalék), majd az amerikaiak (12,4 százalék) és a japánok (7 százalék) következnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?