Az EU-tagállamok ideiglenes megállapodást értek el az Oroszország elleni újabb szankciókról

Az Európai Unió tagországai megállapodtak arról, hogy újabb szankciókat vezetnek be Oroszország ellen az Ukrajnával vívott háború miatt – közölték diplomáciai források pénteken a Reuters hírügynökséggel. Ez lesz a nyolcadik büntetőcsomag.

Az EU végrehajtó testülete a hét elején azt javasolta, hogy a blokk vezessen be további kereskedelmi korlátozásokat és egyéni feketelistákat, és a nagyrészt európai vállalatok által szállított orosz olaj tengeri szállításaira vonatkozó árplafont vezessen be.

Fotó: Agerpres/EPA

A 27 uniós tagállam megbízottjai pénteken Brüsszelben megvitatták a javaslatot, és első körben zöld utat adtak az elképzlésnek, a végleges jóváhagyás pedig a jövő héten várható – közölték a források.

A tagállamoknak egyébként teljes egyetértésre van szükségük az újabb szankciók bevezetéséhez, és ha a nézeteltéréseket nem sikerül feloldani, akkor a téma a EU-tagországok vezetőinek október 6–7-i prágai találkozójára kerül.

A források hozzátették, Magyarország az Oroszország elleni szankciók leghangosabb kritikusa az EU-ban, amelyet összekovácsoltak Moszkva újabb lépései a hét hónapja tartó háborúban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?