banner_WcGrRqIF_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_970x250.png
banner_Vs7ERmQb_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_728x90.png
banner_saW4mTn2_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_300x250.png

FRISSÍTVE: Csődöt jelentett a háromszoros BL-győztes – majd következett egy fordulat

Ennyi volt, az elmúlt évek egyik legerősebb női kézilabdacsapata „lehúzta a rolót”: a háromszoros Bajnokok Ligája-győztes Vipers Kristiansand hivatalosan is csődöt jelentett. FRISSÍTÉS: Hétfő délután érkezett a fordulat: ugyanaz a klubelnök aki vasárnap késő este a csődöt bejelentette, ezúttal „újjászületésről” beszélt.

A norvég bajnok 2021, 2022 és 2023-ban zsinórban nyerte meg a legrangosabb európai klubtornát, és bár az elmúlt idény végén a Győri ETO letaszította a trónról, a norvég élvonalban sikerült a címvédést összehoznia. A legendás Katrine Lunde és Silje Solberg, vagy éppen a holland Lois Abbingh viszont vasárnapról hétfőre virradóan egy csapásra csapat nélkül maradt, mivel a klub vezetősége hivatalosan is csődöt hirdetett.

Fotó: vipers.no/Hans Lie

A pénzügyi problémák már tavaly felütötték a fejüket, idén januárban Lunde személyesen kért támogatást a klub megmentése érdekében. Kezdeményezése sikeres volt, hiszen több cég is adakozott, hogy tevékenységüket folytatni tudják. Csakhogy pár napja kiderült, 25 millió norvég korona, azaz több mint 2,1 millió euró kellett volna, hogy megmeneküljenek. Az összegnek csak a fele gyűlt össze a határidőig, így vasárnap késő este bejelentették a csődöt. „Néhány hónapig folytathattuk volna, de azután ismét előkerültek volna a problémák” – magyarázta sajtótájékoztatón a döntést Peter Gitmark. A klub elnöke korábban a VG Sport-nak arról beszélt, hogy a rossz tervek miatt jutottak ide, nem volt jó a költségvetésük. „Eltúloztuk a lehetséges bevételeinket és nem voltunk egyértelműek a kiadásaink terén. Nem voltunk őszinték” – vallotta be az okokat.

Most már mindez késő bánat, a BL aktuális idényének hatodik fordulója volt az utolsó, amikor még pályára lépett a Vipers. A norvég bajnok visszalép minden seregszemlétől, játékosai pedig szabadon igazolhatóvá válnak. Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) hétfői közleményében sajnálattal vette tudomásul a döntést, ugyanakkor reméli, hogy megtalálják a legjobb megoldást az érintett sportolók és szakemberek jövőjére vonatkozóan. Mivel a BL-ben a válogatottak összetartásai miatt most épp szünet következik a nők számára, az EHF megvizsgálja a Vipers csődjének következményeit, ezzel kapcsolatos határozataikat pedig a november 9–10-i hétvégén esedékes 7. forduló előtt jelentik majd be.

Várhatóan viszont a norvég bajnok eddigi eredményeit törlik. A Vipers az elmúlt hat forduló során a B csoportban kikapott a Bresttől, a Győrtől és az Esbjergtől, döntetlent játszott a Rapiddal, és legyőzte az Odensét valamint Buducnostot. Öt pontjával a nyolcas ötödik helyén áll. Visszalépése a Rapidnak kedvezhet, hiszen a csoport legjobb hat csapata jut majd tovább a playoffra, a Vipers hiányában pedig már csak egy alakulatot kell megelőznie. A Rapidnak 3 pontja van, de ha levonják a Vipers elleni döntetlenért kapott pontját, még akkor is a Buducnost előtt marad az összetettben. A listavezető Brest, a tabellán második Győr és a harmadik Esbjerg nyilván két ponttal szegényebb lesz, ami az Odense malmára hajtja a vizet. A dán csapat – amelyik hévégén megtörte a Győri ETO veretlenségét – az összetett második helyére ugorhat.

Amúgy hat forduló után már csak az A csoportban szereplő Metz veretlen. A francia csapat épp a Bukaresti CSM-t győzte le idegenben 32–31-re vasárnap. A Bukaresti CSM négy győzelem és két vereség mellett 8 ponttal a negyedik helyen áll. Bár emlékezetes, hogy a mostani veresége előtt épp a nyitókörben, a Besztercei Gloriával szemben maradt alul. A szabadkártyás erdélyi alakulatnak azóta sem sikerült nyernie; zsinórban öt vereség után 2 ponttal a hetedik, csak a Nykobingot előzi meg ebben az A nyolcasban, ahol a Ferencváros 5 győzelemmel és egy vereséggel a második a Metz mögött.

FRISSÍTÉS: Úgy tűnik viszont, hogy korai volt a Vipers visszalépésével számolni, merthogy órákkal azután, hogy a klub hivatalos közleményben is elbúcsúzott, Gitmark hétfő délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nem hajtják végre a vasárnapi igazgatósági határozatukat, és nem nyújtják be a csődeljárási kérelmüket. Helyi befektetők ugyanis megpróbálják megmenteni a kristiansand-i klubot. „Mielőtt a Vipers sírba szállt volna, újjászülettünk” – idézte beszámolójában Gitmarkot a TV2.no. A klubelnök a tévécsatornának azt is elmondta, hogy nem csökkentik a játékosok fizetését, bár arról is beszélt, hogy a klub teljes vezetősége lemondott és jövő héten új igazgatótanácsot választanak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_1pp9VAgz_MASZOL_WEBBANNEREK_MASZOL_300x250.png
banner_1EKDNy6B_MASZOL_WEBBANNEREK_MASZOL_970x250.png
banner_VDHJPUiH_MASZOL_WEBBANNEREK_MASZOL_728x90.png

Kapcsolódók

Kimaradt?