Budapest ünneplőbe öltözötten várja a magyar válogatott első Eb-mérkőzését

A szerző felvételeiEllentmondásos első tapasztalatokat gyűjtött Budapesten a Maszol labdarúgó Európa-bajnokságra (EURO 2020) akkreditált munkatársa.

A hétfői reggeliasztalnál szembesültem azzal a ténnyel, hogy egyedüli vendége vagyok annak az alsó középkategóriás hotelnek, amelyben budapesti kiszállásaim alkalmával meg szoktam szállni. Míg máskor azért érdeklődték meg a reggeli időpontját, hogy félórás turnusokban „beosszák” a vendégeket, mindenkinek jusson asztal, most azért kérdezték meg, mikor szándékozom reggelizni, hogy időben elkészüljön a tojásrántotta. Pandémiás vendéglátás.

Pál, a recepciós mesélte, több mint egy évig zárva tartottak, remélik, hogy lassan-lassan újraindul az élet. Érezhető volt rajta, hogy bármit megtennének 1-2 plusz vendégért, a hozzájuk betévedteket pedig nem szeretnék elveszíteni. Ennek tudtam be azt is, hogy bejelentkezéskor se magyarországi védettségi kártyát, se hazai oltási igazolást, se negatív koronavírus-teszteredményt nem kértek. Pandémiás előzékenység.

Nem voltak viszont ennyire előzékenyek/hanyagok (?) az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) munkatársai a sajtóakkreditáció felvételezésekor. A Puskás Aréna közelében található 10 ezer férőhelyes BOK Sportcsarnokban berendezett Akkreditációs Központ előtt a biztonsági személyzet figyelmeztette a világ minden tájáról érkezett újságírókat, hogy sorban állás közben is tartsák a távolságot. Az épületbe csak a hőmérséklet ellenőrzése, az oltási igazolás, valamint annak a dokumentumnak a felmutatása után kaptam bebocsátást, amely azt bizonyítja, hogy online elvégeztem UEFA általános biztonsági és COVID-19-es tanfolyamát. Ezután újabb iratellenőrzés (román vagy magyar személyazonossági nem elég, útlevél kell), majd egy várakozóban figyeltem, hogy a képernyőn mikor jelenik meg a nevem, és végre a nyakamba akaszthattam a hőn áhított akkreditációs kártyát.

Amúgy az UEFA bürokráciára jellemző, hogy akkreditációs kártya szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy egy újságíró a helyszínről tudósíthasson egy mérkőzésről, valamint részt vehessen a meccs előtti és utáni sajtótájékoztatókon, nyílt edzéseken. Ezekre mind külön kérést kell benyújtani és remélni, hogy a több ezer beérkezett kérés közül a tiedet bírálják el pozitívan. A Maszol munkatársaként a magyar-portugál és magyar-francia mérkőzésekre teljes körű bebocsátást nyertem, tehát ezekről az eseményekről a helyszínről tudósíthatok.

A teltház valóban teltház lesz Budapesten

Mint ismert, Budapest egyike az EURO 2020 tizenegy helyszínének, három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek a 67 ezer férőhelyes Puskás Arénában. A magyar főváros különlegességét az adja, hogy – jelen állás szerint – a Puskás Aréna lesz az egyetlen olyan stadionja az Eb-nek, amelyben a teltház valóban telt házat is jelent, tehát 67 ezer nézőt.

A koronavírus-járvány miatt az EURO 2020 többi létesítménye csökkentett nézőszámmal működik, így például hétfőn az 54 ezer férőhelyes bukaresti Nemzeti Arénában is csak 13 ezer szurkoló nézhette meg az Ausztria-Észak-Macedónia találkozót. A semminél ez is több, viszont kedd este a Puskás Aréna teltházát egy kontinens fogja irigyelni.

Budapest ünneplőbe öltözötten, de visszafogott várakozással készül a keddi bemutatkozásra. A hivatalos Fan Zone-t a város egyik legszebb pontján, a városligeti tó medrében alakították ki, egyszerűen nem úgy fordulni, hogy rossz hátteret kapjon a szelfi: egyik oldalon Vajdahunyad vára, másik oldalon pedig a Városligeti Műjégpálya Csarnoka és a Hősök tere található.

Az ingyenes szurkolói zóna minden nap – romániai idő szerint - délben nyit, meccsnapokon az utolsó mérkőzést követően egy órával, míg szünnapokon 23 órakor zár. A helyszínen a közös meccsnézés izgalmát négy óriás kivetítő biztosítja - egyenként 60 négyzetméteresek -, a további szórakoztatásról pedig a nagyszínpad fellépői gondoskodnak. A tízezer négyzetméteres műfüves, futballpályára emlékeztető, de mégis hamisítatlan piknikterületen többek között van e-sport sarok, teqball, ügyességi akadálypálya és fotósarok is, természetesen az elmaradhatatlan étel- és italszolgáltatáson túl.

A tágas, szabadtéri helyszínre védettségi igazolvánnyal lehet belépni, valamint 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel, illetve olyan hivatalos igazolással, hogy az illető hat hónapon belül átesett a fertőzésen. Plusz biztonsági lépcsőként a bejáratnál még hőkapukat is elhelyeztek. A városligeti helyszín kapacitása 11 ezer fő.

Magyarország válogatottja kedd este, romániai idő szerint 19 órai kezdettel játszik a címvédő Portugália ellen. A Puskás Arénában megrendezett mérkőzésről a Maszol kiküldött tudósítója a helyszínről számol be.

Kapcsolódók

Kimaradt?