Bocsánatkéréssel zárult a magyar kajak-kenu-botrány

Levélben tolmácsolták Csipes Ferenc bocsánatkérését, Kozák Danuta pedig úgy tűnik elfogadta azt, hiszen közösségi oldalán közölte, hogy az ügyet lezártnak tekinti és teljes erejével a következő hetek, hónapok feladataira koncentrál – így végződött a magyarországi kajak-kenu-sportban az a botrány, amelyet minden idők legeredményesebb olimpikonja, a hatszoros olimpiai bajnok kajakos robbantott ki korábban, amikor az edzőt verbális molesztálással vádolta meg.

Emlékezetes, hogy a mesteredzőt felfüggesztették és fegyelmi eljárást indítottak ellene, miután Kozák Danuta pár nappal ezelőtt Facebook-oldalán közölte, hogy a továbbiakban nem hajlandő vele együttműködni, mert a szakember a munkavégzésre „teljesen alkalmatlan állapotban” tevékenykedik. Csipes ittas állapotáról számolt be, arról, ahogyan verbálisan bántalmazta őt, miközben meztelenül feküdt a gyúrópadon, ugyanakkor azt is írta, hogy már hetek óta „bomlasztja és idegeli” a csapathajók versenyzőit, beleértve a sajátjait és a saját lányát is. Csipes Tamaráról beszélt, aki nem mellesleg Kozák Danutával egy hajóban evez.

Kozák Danuta | Fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség/archív felvétel

A 37 éves, kétgyermekes édesanya szerint soha ilyen gyenge nem volt a női kajak szakág Magyarországon, de két csapathajójuk „nagyon rendben lehetne”.

A nagy port kavart Facebook-bejegyzés nyomán sem Csipes Ferenc, sem pedig lánya, Csipes Tamara nem szólalt meg, ugyanakkor a szakma több neves tagja együttérzéséről és bátorításáról biztosította Kozák Danutát. A Magyar Nemzet viszont már akkor árnyalta némiképp a történetet, azt hangsúlyozva, hogy „az elismert, ám nehéz természetű tréner kétségtelenül minősíthetetlen hangnemben szólt a hatszoros olimpiai bajnoknőhöz, de fizikai bántalmazás nem történt, csakis verbális.” Ezen túlmenően, a 24.hu a Magyar Nemzet alapján kiemelte, hogy Csipes Ferenc felel a női négyesért, szakértelme fontos a felkészülés során, a lap pedig úgy tudja, hogy a szakember a négyeshajó összetételének megváltoztatásával akart kísérletezni – akár Kozák nélkül –, kettejük viszonyára pedig hatással lehet az is, hogy a kajakos edző-férje, Somogyi Béla sincs „barátságban” Csipessel.

A Magyar Nemzet már akkor úgy tudta, hogy a sportági szövetség kompromisszumos megoldást keresett az ügy gyors rendezésére. Ez úgy tűnik sikerült, hiszen a héten kiadott közleményben a sportágban kialakult feszült helyzet „a felek együttműködésének eredményeképpen nyugvópontra jutott”. „Csipes Ferenc és egyesülete, a Budapesti Honvéd Sportegyesület a Magyar Kajak-Kenu Szövetséghez eljuttatott és Kozák Danutának címzett levelében, átérezve az ügyben lévő felelősségét megkövette a bajnoknőt” – fogalmaztak, hozzátéve, hogy az olimpiai bajnok válaszában elfogadta a bocsánatkérést. „Rendben, részükről így folytatható lesz a közös munka” – idézte immár Kozákot a kajak-kenu szövetség. A szervezet fegyelmi bizottsága ezek után az edző felfüggesztését törölte, próbaidőre felfüggesztett sportfegyelmi büntetést szabott ki rá.

A szövetség közölte, ezzel az ügyet lezártnak tekintik, a továbbiakban nem kívánnak ez ügyben nyilatkozni és arra kérték a sajtó képviselőit, hogy az olimpiára való tekintettel ne keressék ezügyben az érintetteket. Kozák Danuta Facebook-oldalán szintén lezártnak nyilvánította az ügyet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?