Szobrot kap a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta

Szobor készül a hatszoros olimpiai bajnok kajakozóról, Kozák Danutáról – adta hírül a Fradi.hu.

Kozák Danuta, hatszoros olimpiai, 15-szörös világ-és 17-szeres Európa-bajnok kajakozóról készít bronzszobrot Varga Zoltán szobrászművész. A Magyarország legeredményesebb női olimpikonját ábrázoló szobor az FTC népligeti edzőközpontjának olimpiai sétányán fog állni.

„Sosem ért még ilyen nagy megtiszteltetés, hogy szobor készüljön rólam. Kíváncsi vagyok milyen lesz a végeredmény. Most már elmondhatom, vágytam arra, hogy én is odakerüljek a szoborparkba, és most örülök, hogy ez megadatik” – nyilatkozta a Fradi.hu-nak Kozák Danuta.

A sportoló szobrát Varga Zoltán szobrászművész fogja elkészíteni, aki be is avatta a Fradi.hu olvasóit az alkotás elkészültének folyamataiba.  „Önmagában egy felemelő érzés, hogy egy ilyen projektben részt vehetek, mert ezek az emberi teljesítmények jó példát mutatnak a fiataloknak a mindennapokra, ebből lehet erőt, motivációt meríteni. Ezt a nem mindennapi teljesítményt kell egy emberi arcon megjeleníteni, ami nem könnyű, de megtisztelő feladat” – mondta az alkotó, Varga Zoltán. Hozzátette: sok felvétel készült Danutáról, amelyek segítségével először agyagból megmintázza őt, majd erről készül egy gipsz negatív.

A népligeti sétányon egy sírkőfaragó készíti el a szobor talapzatát. „Különleges alkotás lesz, mert szerettünk volna utalni Danuta sportágára, a vízhez való kötődésére. Ezért a talapzatban tengeri üledékek, őskori csigák és más ősi élőlények lenyomata is megtalálható lesz” – fogalmazott a művész.

A Kozák Danutát ábrázoló alkotás várhatóan december elejére készül el.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?