Az FCSB előtt maradt az FK Csíkszereda a futballakadémiák rangsorában

Továbbra is a Konstancai Farul vezeti a romániai futballakadémiák ranglistáját az FK Csíkszereda és az FCSB előtt a Román Labdarúgó-szövetség kedden kiadott legfrissebb táblázatán.

Emlékezetes, hogy a székelyföldi labdarúgó-akadémia tavaly előzte meg a bukaresti piros-kékek „iskoláját”, a sorrend pedig idén nem változott kettejük között. A top háromban szereplő klubok viszont mind alacsonyabb osztályzatot értek a 2022-ben kapott minősítéshez viszonyítva, így Gheorghe Hagi „tengerparti” focisulija most 95,7 pontot kapott a tavalyi 96,7 helyett, az FK 89,5 pontot a tavalyi 90,9 helyett, míg az FCSB 88,6-ot a tavalyi 90,6-al szemben.

Fotó: FK Csíkszereda

Mögöttük a top tízben sorrendben a Temesvári SSU Poli, a Bukaresti Sport Team, a Temesvári Ripensia, a Kolozsvári Viitorul, a Kolozsvári Universitatea, a Craiovai FCU és a Steaua katonai sportklubja szerepel. A Kolozsvári CFR utánpótlásnevelő központja 85,2 ponttal a 12., míg a Sepsi OSK 83.6 ponttal a 13. helyen áll. Utóbbi javított tavalyi pontszámán.

A legtöbbet viszont a Kids Sport, a Dinamo és a Bukaresti Daco-Getica fejlődött – mutatott rá a Román Labdarúgó-szövetség (FRF), amelynek közleménye alapján az újraértékelt akadémiák 64 százaléka a tavalyinál magasabb pontszámot kapott idén. Kiemelték azt is, hogy 65-el nőtt az utánpótlásképzéssel foglalkozó klubok száma, így immár 115 akadémia szerepel a ranglistájukon.

Az FRF emlékeztetett rá, hogy az akadémiák minősítése beszámít a hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban való szerepléshez szükséges licenc megszerzéséhez. A minimális követelmény 60 pont, miközben az azt meghaladó, de 75 pont alatti alakulatoknak 100 ezer lejes bírságot kell fizetniük, amit az utánpótlásbajnokságban szereplő büntetlen klubok között osztanak szét. A 60 pontot 2023-ban 36 klub haladta meg, és 29-en kaptak 75-nél magasabb osztályzatot. Ugyanakkor a 2023–2024-es szezontól kezdődően a juniortornákon való részvételhez a kluboknak legalább 20 pontot el kell érniük, de ezt a követelményt jelenleg csak a piskitelepi sportklub nem tudta teljesíteni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?