banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

A sportügynökségnek is adnának a szerencsejáték-ipar licencdíjából

Az Országos Sportügynökségnek (ANS) adná a szerencsejáték-ipar licencdíjának két százalékát az a törvénytervezet, amelyet a jövő héten terjesztenek elő.

Ezt Bogdan Matei, a szenátus szakbizottságának elnöke ígérte meg kedden Elisabeta Lipă ANS-elnöknek a parlementben zajló sportkonferencián.

Mint azt az Agerpresnek magyarázta: egy tavaly elfogadott törvény értelmében a licencdíjból 2 százalékot már megítéltek az Országos Olimpiai- és Sportbizottságnak (COSR), ugyanakkor egy kiegészítés révén 0,2 százalékot kap a pénzből a paralimpiai bizottság is. Időközben kormányhatározat foganatosította, hogy az ANS-nek lehessen saját bevétele, ezért elhárult az akadály a most előterjesztésre váró törvénytervezet előtt. „Fontosnak tartanám, hogy ezt a pénzt a versenysport és az utánpótlás támogatására fordítsuk. Jövő héten, a szenátus szakbizottságának úlésén ismertetem a kollegákkal amiről ma (szerk. megj.: kedden) egyeztettünk és remélhetőleg jövő hét végén iktathatjuk a tervezetet” – mondta Bogdan Matei. Megjegyezte: előbb a szenátus vitatja meg, később pedig a képviselőház dönt róla.

Bogdan Matei és Elisabeta Lipă | Fotó: Bogdan Matei Facebook-oldala

Azt még nem tudni, hogy a 2 százalék pontosan mennyi pénzt jelent majd. Amikor a tervezetet kidolgozták még 800 ezer és egymillió euró közötti összeget becsültek, de a szerencsejáték-ipart szabályozó törvény hatással lehet a licencíjból befolyó összegre. „Szerintem olyan 800 ezer euró lesz évente” – mondta.

Elisabeta Lipă hangsúlyozta, hogy a kormány által biztosított büdzsé soha nem lesz képes fedezni a teljes szükségletet, mivel a sport úgy fejlődik, mint a mesterséges intelligencia. „Villámgyorsasággal. Új technológiára van szükség, mert ha nem tartjuk a lépést az ellenfeleinkkel, akkor lemaradunk. Ha azt akarjuk, hogy idényről idényre jobbak legyünk, akkor be kell fektetnünk” – fogalmazott az ANS vezetője, rámutatva, hogy 80 sportszövetségről kell gondoskodniuk.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?