„A mellei a szélben lengedeztek”; „Mi lesz, ha csöcsön rúgják a labdával?”

„A játékvezető egy nő volt, akinek a mellei a szélben lengedeztek a pályán. Hallott már ilyesmiről? Pont erre van nekünk szükségünk! Hol öltözött át a meccs előtt? Tudom, hogy Nyugat-Európában ez a divat, de nekünk miért kell utánuk csinálni? Menjen s bíráskodjon női meccseken!” – rohant ki Gigi Becali, a FCSB tulajdonosa Iuliana Demetrescu ellen, aki a FC Voluntari – CS Mioveni találkozót vezette a SuperLiga 7. fordulójában.

Fotó: CCAA nemzetközi szinten is jegyzett 33 éves Râmnicu Vâlcea-i játékvezetőre tett szexista megjegyzést követően hivatalból indított kivizsgálást a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) fegyelmi és etikai bizottsága. A FRF sajtóközleményt is kiadott, amiben elítélte Gigi Becali kirohanását.  

„A Román Labdarúgó Szövetség teljes mértékben helyteleníti az ilyen viselkedést és az ilyen kijelentéseket, amelyek nem méltóak arra, hogy reprodukáljuk őket, megerősítve a nemi diszkriminációval szembeni zéró tolerancia elvét. Az FRF támogatja az esélyegyenlőséget és aktívan támogatja a nők bevonását a labdarúgás minden területére, beleértve a felelősségteljes szerepekben való érdemi előléptetést is. Ugyanakkor az FRF emlékeztet minden, a romániai labdarúgásban érintett személyt, hogy a labdarúgásban nem fogadható el semmilyen megkülönböztetés, intolerancia és rasszizmus” – áll a FRF közleményében.

A FCSB tulajdonosa ezt követően se csillapodott le, kedden visszatért a témára. „Semmivel sem sértettem meg azt a lányt, a játékvezetőt! Az emberek félreértették a szavaimat, pedig érthetően fogalmaztam. Rendben, legyenek női játékvezetők, női foci, csináljatok, amit akartok. De miért kell női játékvezetőkre bízni férfi meccset? Angliában, Franciaországban, sehol nem láttam ilyet! Mi lesz, ha csöcsön rúgják a labdával? Ezt inkább viccből mondom, nem sértő szándékkal” – fogalmazott Becali.

A FCSB tulajdonosának újabb szexista megjegyzése a játékvezetői testületet is lépésre késztette. A Gazeta Sporturilor információi szerint a 8. fordulóra delegált bírók olyan pólóban vonulnak majd ki a pályára, amin a nemi diszkriminációt elítélő felirat lesz olvasható.

Iuliana Demetrescu ott lesz a női-vb-n. A Râmnicu-Vâlcea-i játékvezetőt beválogatták a július 20-augusztus 20. között Ausztráliában és Új-Zélandon megrendezésre kerülő női világbajnokságon ténykedő bírói testületbe. „Nagyon fontos, hogy bekerültem a világbajnokságra behívott játékvezetők közé. Idén bíráskodtam az Európa-bajnokságon, ott voltam az indiai U17-es világbajnokságon, ahol egy elődöntőt bíztak rám. 2022 fontos év volt számomra, a kemény munka jutalmaként jutottam ki a vébére” – mondta Iuliana Demetrescu a FRF-nek adott korábbi interjúban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?