A kormányfő ellenőrző testülete elé kerül a sportminisztérium és a hokiszövetség vitája?

Fotó: Borsi Balázs/archívA testület aznap a FRHG panaszát tárgyalta, amelyben a szövetség azt kifogásolta, hogy a Novák Károly Eduárd vezette minisztérium felfüggesztette a tavaly szeptember 15-én tartott tisztújító küldöttgyűlésén hozott határozatok hatályát. A sporttárca arra hivatkozott, hogy a küldöttgyűlésen megsértették a vonatkozó jogszabályt és a szövetség alapszabályát. A minisztérium a szövetség finanszírozójaként és működése törvényességének ellenőrzőjeként rendelte el a határozatok hatályának felfüggesztését.

A szeptember 15-i küldöttgyűlését az erdélyi klubok képviselőinek és jelöltjeinek kizárásával tartotta az FRGH. A román első osztályú bajnokságban szereplő nyolc klub közül csupán a két bukaresti és a galaci egyesület képviselői kaptak szavazati jogot a gyűlésen. A bajnokság erejét képviselő négy székelyföldi és egy brassói klub képviselői vélt adósság miatt nem szavazhattak, a székelyföldi jelölteket pedig azért zárták ki a versenyből, mert a szövetség álláspontja szerint a határidő lejárta után nyújtották be jelölti dokumentumaikat. A gyűlés szavazati jogot kapott résztvevői újabb elnöki mandátumot szavaztak Alexandru Hălăucának.

A szenátus visszaéléseket vizsgáló bizottságának ülése után Rodica Boancă kifejtette, hogy testület kedden mindkét felet meghallgatta. Közölte: a bizottság azt fogja javasolni, hogy a kormányfő ellenőrző testülete vizsgálja ki a hokiszövetség tisztújító küldöttgyűlése utáni minisztériumi lépéseket és a FRHG reakcióit. Hozzátette, felkérik a miniszterelnököt, hogy a vizsgálat eredményéről tájékoztassa a parlamenti testületet.

Rodica Boancă bírálta Novák Eduárd sportminisztert, mert elutasította a bizottsági meghallgatását ebben az ügyben, de megjegyezte, hogy a tárcavezető „jól felkészült” beosztottakat küldött maga helyett válaszolni a felmerülő kérdésekre. A minisztérium eljárásáról pedig kifejtette: személyes meggyőződése szerint Novák Eduárd a FRHG hatalmi pólusát Hargita, Kovászna és Maros megye térségébe helyezné át, ahol jelentős infrastrukturális beruházások történtek a jégkorongsportba.

Meghallgatása után Alexandru Hălăucă elmondta: a hazai jégkorong jelenlegi bizonytalan helyzete késztette arra, hogy a bírósághoz, illetve a visszaéléseket vizsgáló bizottsághoz forduljon az ügyben. Kifejtette, hogy az igazságszolgáltatásnak kell eldöntenie, jogszerűek voltak-e a szeptember 15-i tisztújító küldöttgyűlés határozatai, de amíg az ítélet megszületik, a sportminisztériumnak érvényesnek kellene tekintenie ezeket a határozatokat. „Ha a bíróság szerint törvénytelenségek történtek, akkor tartunk egy újabb tisztújító küldöttgyűlést, de addig folytathassuk a tevékenységünket. Mi nem kapaszkodunk a székünkbe” – jelentette ki a szakszövetségi vezető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?