A 120 éves csíkszeredai labdarúgást ünneplik

Gálamérkőzéssel, amatőr labdarúgó-tornákkal, könyvkiadással, kiállítással, közönségtalálkozókkal ünnepli az első csíkszeredai futball klub megalapításának 120. évfordulóját az FK Csíkszereda. A részletekről szerdán számolt be a sajtó képviselőinek Szondy Zoltán elnök.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a csíkszeredai labdarúgás: 120 évvel ezelőtt, 1904-ben alakult meg az első helybeli futball klub. A jeles eseményről fennmaradt korabeli újsághír szerint 1904. június 19-én „nagy érdeklődés mellett alakult meg városunkban a csíkszeredai foot-ball klub”.

Mint az FK Csíkszereda honlapján megjelent közleményben beszámoltak róla, a szerdai sajtóeseményen Szondy Zoltán kihangsúlyozta: a csíkszeredai labdarúgás megalakulásának 120. évfordulóját ünneplik ebben az évben. Az 1904-es alapítás óta eltelt időszakban nemcsak az országhatárok változtak meg több alkalommal, hanem a szeredai futballcsapat is számtalan néven szerepelt – olvasható a klub közleményében.

„Ha azt mondjuk, hogy 120 éve futballoznak Csíkszeredában, önmagában is egy óriási dolog. Erre az évre úgy gondoltuk, hogy egy megemlékezés-sorozatot szervezünk” – osztotta meg az FK elnöke, majd az emlékév részleteiről is beszámolt.

A klub tervei szerint a felnőtt férficsapat minden mérkőzésére 120 darab belépőjegyet ajánlanak fel oktatási- és egyéb intézmények számára. A megalakulás napján, június 19-én futballtörténeti kerekasztal-beszélgetést szerveznek. Emellett egy gálamérkőzést is szeretnének vívni valamelyik magyar utánpótlás válogatott ellen a nyár folyamán. A találkozó az ünnepi év egyik legkiemelkedőbb eseménye lesz – ismertették.

Amatőr tornák, könyv és kiállítás

Továbbá készül egy Csíkszereda futballtörténetét bemutató kiadvány is, amely Ráduly Róbert Kálmán sporttörténeti kutatásain alapul majd. Az FK Csíkszereda mindezeken túl amatőr labdarúgó-tornákat is szervezni fog. Ezek a tornák részben gyerekeknek szólnak majd, de a felnőtt és az öregfiúk korosztályát is meg fogják szólítani – hangzott el.

„Az eltelt 120 év alatt a csíkszeredai labdarúgás soha nem járt igazán magas szinteken. Az idő többségében egyszerű emberek éltek a szórakozásuknak és ezáltal örömet is szereztek pár száz, vagy pár ezer egyszerű embernek. A tornák megszervezésének éppen ez a lényege. A klub történetét feldolgozó kiadványban legalább egy fejezetet kapnia kell majd a rendkívül élénk amatőr sportnak” – emelte ki Szondy Zoltán. Mint hozzátette, a 120 éves évfordulót „kihasználva” a piros-fekete klub igyekszik feléleszteni a hajdan rendkívül aktív, majd elsorvadó amatőr labdarúgóéletet Csíkszeredában.

Az év során futball-történeti kiállítást is szervezni fognak, amelynek az FK klubháza ad otthont, ehhez kapcsolódóan tárgy-gyűjtést is fognak majd meghirdetni. Mindezen túl a hagyományos, a határon túli magyar labdarúgó akadémiák U17-es korosztályát megszólító Amigo-kupa is változáson fog átmenni – közölték.

„A mezőnyt szeretnénk kibővíteni az eddigi hat helyett nyolc csapatosra, az elképzelések szerint Ausztriából, vagy Németországból érkezhet két új együttes – fogalmazott Szondy Zoltán.

Elkezdődött az emlékév

„Az utolsó kezdeményezés, amit a 120 éves emlékév után is folytatni szeretnénk, az az, hogy a régi hagyományt felelevenítve az FK Csíkszereda el fog menni községekbe, falvakba közönségtalálkozóra, barátságos meccsekre. Szeretnénk a vidéken élő embereknek is elvinni élőben ezt a sportot. Azt gondolom: ahogy mi büszkék vagyunk a 120 évre, úgy például a Csíkszentmihály, vagy a Szépvíz is büszke lehet majd rá, hogy barátságos meccset játszottak az FK Csíkszeredával” – osztotta meg az FK Csíkszereda elnöke. Mint Szondy Zoltán hozzáfűzte: a sajtótájékoztatóval az emlékév hivatalosan is kezdetét vette.

(Borítókép: FK Csíkszereda)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?