Három ország, de egy nemzet futói értek célba Kisiratoson

Három ország – egy nemzet mottóval szervezett 450 km-es váltófutást a Pusztaszabolcsi Szabadidősport Egyesület futószakosztálya és a helyi önkormányzat.

A Fejér megyei település amatőr sportolói bevonták a programba a felvidéki és a partiumi testvértelepüléseket, a dunaszerdahelyi járásban található Balonyt, illetve Kisiratost, és közösen értek célba az Arad megyei településen, ahol a hétvégi falunapok fő attrakciója volt a befutó.

Ádám László szervező elmondta, hogy a múlt kedden rajtoltak Pusztaszabolcsról, majd Balonyban négyen csatlakoztak hozzájuk, és úgy tették meg a távot, hogy naponta minden futó 15–20  kilométernyi szakaszt kellett teljesítsen. Az utolsó hat kilométeren – Nagyiratostól Kisiratosig – csatlakozott a mezőnyhöz Kisiratos volt polgármestere, a hetvenes éveit taposó (ám kitűnő formának örvendő) Almási Vince és a helyi futballcsapat oszlopos tagja, Miklós Tibor.

Csányi Kálmán, Pusztaszabolcs polgármestere felidézte, hogy az önszerveződő módon működő futószakosztály 2004-ben a németországi testvértelepülésükre, Staufenbergbe szervezett váltófutást, illetve tíz évvel ezelőtt már végigszaladták a csapat tagjai a Pusztaszabolcs és Kisiratos közötti távot. Az idei rendezvénnyel az volt a céljuk, hogy a három országban élő, de egy nemzethez tartozó emberek közötti kapcsolatot erősítsék. Matus Frigyes, Balony polgármestere szerint ez sikerült, hiszen mind a településvezetők, mind a futókat biztató lakosok közelebb kerültek egymáshoz, nem beszélve arról a másfél tucatnyi személyről, aki napokig közösen futottak, és biztosan életre szóló barátságot kötöttek az úton.

A Kisiratosi Falunapok nemcsak a testvértelepülési együttműködés, hanem a falu újratelepítésének a 200. évfordulója jegyében telt. Korondi-Józsa Erika polgármester kiemelte, hogy mind az író–olvasó-találkozó a településtörténetnek szentelt könyvsorozatát bemutató Sarusi Mihály József Attila- és Illyés Gyula-díjas íróval, mind a helyi és környékbeli magyar néptáncegyüttesek előadása a gyökerekhez való ragaszkodást és a hagyományok továbbadását a fiatalabb nemzedéknek jelképezte, illetve szolgálta.

Természetesen szórakoztató programokat is szerveztek a magyar határ menti, több mint kilencven százalékban magyarok által lakott községben, amelynek önkormányzata díszpolgári címmel tüntette ki Almási Vincét. A volt polgármester a 2004-es önállósodás után 12 évig irányított a községet, s ezt az időszakot az infrastrukturális fejlődés, a kulturális élet sokszínűsége, a gazdasági fellendülés és a testvértelepülési kapcsolatok létrejötte jellemezte. Azt azt megelőző nyolc évben kürtösi alpolgármesterként képviselte a kisiratosiak érdekeit a kürtösi tanácsban, míg korábban 16 esztendeig volt a kisiratosi iskola igazgatója. Almási Vince meghatottan mondta, hogy sok kitüntetést kapott ugyan mint pedagógus és mint önkormányzati vezető, de ez az elismerés a legkedvesebb számára, amit a szülőfalujától érdemelt ki.

Kimaradt?