Kolozsvári kosár Eb: remekeltek magyarjaink a román válogatottban

Mindkét magyar játékosa – Kuti Nándor és Török Roland – meghálálta játékával Marcel Țenternek, a román kosárlabda-válogatott szövetségi kapitányának a bizalmat, hogy a Kolozsváron rendezett Európa-bajnokság utolsó, Montenegró elleni mérkőzésén a kezdő ötösbe nevezte.

A kezdés jobban sikerült a vendégeknek (8-2), de Baciu vezérletével egy 5 pontos rohamot produkáltak a trikolórok és a montenegróiak legendás edzője Bogdan Tanjevic időt kért.

A szép román csapatjáték ennek ellenére folytatódott Kuti Nándor két 2-pontosával 13-12-re át is vették a vezetést a házigazdák. Nicola Vucevic, a montenegróiak NBA-sztárja (éves gázsija az Orlando Magicnál 12,4 millió dollár – szerk. megj.) 5 pontjára Török Roli elsüllyesztett két 3-pontost így az első negyed 24-19-es montenegrói vezetéssel zárult.

A második negyed elején nagyon visszavettek a csapatok, a hazaiak talán a kelleténél is jobban, három és fél perc alatt csak két montenegrói triplát jegyezhettünk fel. (30-19)

A szünetre aztán összejött a megnyugtató 42-30-as montenegrói vezetés. A hazai csapat legponterősebb játékosai Kuti (9) és Török (6) voltak.

A sepsiszentgyörgyiek 20 éves büszkesége az Eb. egészén nagyon jól játszott, ám a végére nagyon belelendült. A montenegróiak ellen irányított, betörésből zsákolt, triplát és tempót is dobott.

Öt perccel a vége előtt 45-59 volt az eredmény, a montenegróiak uralták a játékot, de a hazai válogatott – a lehetőségeihez képest – szép játékkal rukkolt elő. A harmadik negyed 53-66-os eredménnyel ért véget.

Az utolsó negyedben a Tanjevic-legénység magabiztosan tartotta az addig beállt 12-15 pontos előnyét. Ez 3 perccel a vége előtt Kuti zsákolásával csökkent hosszú idő után először tízre, de Djurisics, Mihajlovics és Radoncsics tripláival visszaugrott a megszokott intervallumba. (69-82)

A mérkőzés Montenegró 86-69-es győzelmével ért véget.

Románia nyeretlenül zárt a C-csoport utolsó helyén, de legjobban talán épp ezen a mérkőzésen játszott. Ehhez nagymértékben hozzájárultak a csapat erdélyi magyar játékosai, Kuti Nándor és Török Roland, akik a vegyes zónában készségesen válaszoltak kérdéseinkre.

Az Eb. legkellemesebb meglepetését Marcel Țenter, a román válogatott szövetségi kapitánya szolgáltatta, aki a Montenegró elleni mérkőzés után 

magyarul

értékelte az elmúlt hetet Kádár Zoltánnak, a Marosvásárhelyi Rádió sportszerkesztőjének. 

A szatmárnémeti születésű "Marci" aktív karrierje legjelentősebb részét Kolozsváron töltötte egy kisebb magyarországi kitérővel, majd a kincses városba edzőként kért vissza. A Kolozsvári U-Mobitelco az ő vezetésével nyert 15 év után újabb bajnoki címet 2011-ben.    

 

Kapcsolódók

Kimaradt?