Kolozsvári kosár Eb: Hangáéknak már „csak” a románokat kell megverniük Isztambulért

Kereshetik az isztambuli repülőjáratokat a magyar kosárlabda szerelmesei, ugyanis a magyar válogatott a Kolozsváron megrendezett Európa-bajnokság harmadik fordulójában legyőzte az egyenes kieséses szakaszba való jutásért ugyancsak küzdő cseh válogatottat. A csapat legjobbja Hanga Ádám volt, aki 31 pontot szerzett.

A kolozsvári Európa-bajnokság egyetlen tétmeccsét rendezték hétfő koradélután a Szamos-parti multifunkcionális csarnokban. A keretek alapján nagyjából borítékolni lehetett, hogy Spanyolország, Horvátország és Montenegró kisajátítja a dobogós helyeket, Románia pedig udvarias házigazdaként mindenkit maga elé enged. Így aztán a magyar és a cseh válogatott közötti összecsapás volt hivatott dönteni az isztambuli, egyenes kieséses szakaszra továbbjutást biztosító negyedik hely sorsáról.

A himnusz ismét felejthetetlen élmény volt a Kolozsvárra ellátogató magyar tábornak köszönhetően, akkreditált munkatársunk ez alkalommal a szurkolók között elvegyülve rögzítette a momentumot.

A magyar válogatott nagyon felszívta magát erre a mérkőzésre, másfél perc után 7-0-t mutatott az eredményjelző tábla, Vojvoda tempójára Hanga pakolt még rá egy triplát és egy 2-pontost.

A csehek közel három perc után dobtak kosarat, de Hanga és Allen kosarai után 11-2-re módosult az eredmény, a csehek izraeli edzője, Ronen Ginzburg pedig időt kért.

Egy újabb Allen-kosár után Sztojan Ivkovic, a magyar válogatott szövetségi kapitánya levette az elmúlt napokban egy enyhe sérüléssel bajlódó Hangát egy kicsit pihenni és a helyére érkező Perl Zoltán gondoskodott arról, hogy a csapat teljesítményén a csere ne érződjön meg. A csapat benjáminja 2+1-es akcióval hálálta meg a bizalmat. (18-8)

A csehek NBA-sztárja, Tomas Satoransky a negyed vége dobta első kosarát, de Hanga mesteri passzából Perl is dobott egy duplát (22-12)

Négy egymás után szerzett cseh pont után, (22-16) Ivkovic magához hívta tanítványait, hogy a negyed utolsó percére friss taktikai utasításokkal láthassa el őket.

Keller Ákosnak teljesen elborult az agya, amikor monstre-zsákolását Auda blokkolta, olyannyira, hogy technikai hibát is vétett és további hülyeségek elkövetését megelőzendő Ivkovic levette kiereszteni a gőzt. A negyed 23-16-os magyar vezetéssel zárult.

A második negyed első pontjait is a magyarok szerezték, majd közel két perces kosárszünet után a csehek Palyza triplájával jelezték szándékaikat. Ám amikor Hanga középről eleresztett triplája is beakadt, akkor következett az újabb cseh time-out.

A negyed középső felében felváltva hulltak a kosarak mindkét oldalon, a védekezés ebben a játékrészben egy kicsit leromlott. (36-29) A hangulat akkor forrosodott fel amikor Vojvoda ellopta Satoransky-tól a labdát, majd a csehek ezt mindenképpen büntetni szerették volna. Nagyon kellett Hanga triplája (39-29), akinek a magyar  tábor „Ádi, Ádi” rigmussal köszönte meg a megköszönni valót.

Bizonyítandó, hogy Keller lesapkázása nem volt véletlen Auda Vojvodának is kiosztott egy blokkot, de a magyarok, ha nem ment közelről akkor fél távoli vagy távoli dobásokkal próbálkoztak, sikeresen.

A szünetre 44-33-as állásnál vonultak a csapatok. Magyar oldalon Hanga (16), Allen (8) és Vojvoda (7) gondoskodott a pontszerzésről, a cseheknél Auda (9) volt a legeredményesebb. Legjobbjuk, Satoransky pontjai hiányoztak, a Washington Wizards irányítójának neve mellett csak 4 pont állt.

A második játékrész elején Keller Ákos ugyan csak egy büntetőjét dobta be, de a következő Vojvoda betöréssel először nőtt 14-re a magyar előny. (47-33)

Satoransky kosarára válaszként Hanga adott óriási passzt Kellernek, majd Auda és Palyza kosaraival megfeleződött a korábbi rekordvezetés (49-42)

Vojvoda borzasztóan távoli triplájával nőtt ismét kétszámjegyűre a magyar vezetés.

Allen Rosco első személyi hibája a magyar csapat ötödik faultját is jelentette, ezért a csehek a negyed közepétől minden magyar hibánál büntetőzni fognak.

Hanga utolsó másodperces kosarára, Palyza büntetői válaszoltak, de aztán ismét Ádi keserítette a csehek életét egy triplával. Mivel Satoranksynak is sikerült ugyanez a különbség 8 pontra csökkent vissza. (57-49)

Eilingsfeld János büntetője és Hanga újabb triplája után az előny ismét 10 pont volt. A csehek ebben a játékrészben Palyza kosaraiból éltek, a Lengyelországban légióskodó kosaras 18 pontnál tartott újabb triplájával és két értékesített büntetőjével.

Ferencz Csaba első pontjai egy tripla formájában érkeztek, de az utolsó kosarat a csehek dobták. (66-58)

Az utolsó játékrész 4 cseh ponttal indult, akik hosszú idő után először közelítették meg 6 pontra a magyarokat. Perl Zoltán 2+1-es akciójával ismét tisztes távolba kerültek a csehek, de aggasztóvá vált a magyar személyi hibák száma, hiszen a mérkőzés utolsó hét percét úgy kell lejátszaniuk, hogy a csehek minden faultra büntetőket dobnak.

Amikor 4 perccel a vége előtt is még 9 pont volt a közte (74-65), akkor a magyar tábor már érezhette, hogy valami nagy van készülőben, felállíttatta a csarnokot, majd Ria-ria-Hungária és Itthon vagyunk!-rimgussal biztatta a fiúkat.

Perl biztos kézzel értékesített két büntetőt, majd Vojvoda és hanga is elcsípett egy-egy cseh keresztpaszt: a cseheknek semmi se jött össze. 

Vagy mégis? Satoransky 3 másodperc alatt dobott két kosarat, ezért Ivkovic gyorsan időt kért az utolsó száz másodperc előkészítésére. (78-71)

Satoransky újabb kosarára érkezett Vojvoda betörése és kevesebb mint egy perccel a vége előtt 81-73 volt az állás. 

A mérkőzés 85-73-as magyar győzelemmel zárult, amit méltóképpen meg is ünnepelt a magyar tábor.

A magyar kosárlabda válogatott 48 év után nyert mérkőzést világversenyen. Ezt emelte ki Sztojan Ivkovic szövetségi kapitány is a vegyes zónában adott nyilatkozatában.

"Erre a mérkőzésre készültünk, ezért jöttünk, büszke vagyok a srácokra. Holnap azonban még fontosabb meccs jön, szerencsére este, így több időnk van pihenni, én személy szerint nagyon elfáradtam, visszamegyek a hotelbe, és végig az ágyban leszek" - mondta Ugyanott Hanga Ádám. A mérkőzés legjobbja hozzátette: ezzel a győzelemmel sikerült Magyarországot újra feltenni a kosárlabdatérképre. "Nem váltottuk meg a világot, nem fogjuk megnyerni az Eb-t, de nagy lépést tettünk előre, és büszkének kell lennünk erre" - jelentette ki Hanga, majd arra is kitért, hogy kedden a románok nagyon keményen fognak játszani, és nem lefutott a meccs. Indoklásul elmondta, eddig is születtek váratlan eredmények az Eb-n, a finnországi csoportot például meglepetésre a házigazdák vezetik.

Ha a magyarok kedden a hatos leggyengébbjének tartott házigazdákat is megverik, akkor két győzelemmel szinte bizonyosan továbbjutnak a C csoport negyedik helyezettjeként az isztambuli nyolcaddöntőbe. A két csapat kedden 20.30 órakor találkozik. A magyarok két győzelem esetén csak akkor nem jutnak tovább, ha a csehek megverik a montenegróiakat, holtverseny esetén a szabályzat szerint a több dobott pont dönt.

Férfi kosárlabda Európa-bajnokság
Magyarország-Csehország 85–73 (23–16, 21–17, 22–25, 19–15)
Kolozsvár, 1893 néző. V: Sahin (olasz), Maestre (francia), Reid (ausztrál)
Magyarorszég: Vojvoda 18, Kovács, Hanga 31, Allen 10, Keller Á. Csere: Perl 12, Eilingsfeld 3, Karahodzsics 2, Ferencz 3. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
Csehország: Satoransky 18, Hruban 12, Welsch, Kríz 2, Peterka 2. Csere: Auda 15, Bohacik 2, Palyza 18, Sirina, Svrdlík 4. Szövetségi kapitány: Ronen Ginzburg 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?