Kosár Eb: ki lesz a magyar válogatott nyolcaddöntőbeli ellenfele Isztambulban?

Csütörtök estig kell várnia a magyar kosárlabda-válogatottnak arra, hogy megtudja, kivel csap össze az isztambuli nyolcaddöntőben. Forgatókönyveket vázolunk. 

A négy városban – Helsinki, Tel Aviv, Kolozsvár és Isztambul – rendezett kosárlabda Európa-bajnokság utolsó játéknapja előtt nagymértékben eldőlt, hogy mely csapatok lehetnek ott az Isztambulban sorra kerülő egyenes kieséses szakasz küzdelmein. Kérdőjelek csak helsinki és tel avivi hatosokban vannak. A legnagyobb érdeklődés a 17.30-kor Helsinkiben megrendezésre kerülő lengyel-görög összecsapást övezi, hiszen a két alakulat az A-csoport negyedik helyéért áll harcban.

Tel Avivban bonyolítja a helyzetet, hogy a továbbjutást jelentő negyedik helyre pályázó Grúzia és Ukrajna más-más ellen lép pályára. A pontelőnyben levő grúzok 17.30-től a már továbbjutott olaszokkal csapnak össze és amennyiben nyernek, akkor az est utolsó mérkőzésére a  házigazda izraeliek ellen úgy futhatnak ki az ukránok, hogy akár fejre is állhatnak, de Isztambulba már nincs esélyük kijutni.

A 14 továbbjutott csapat:
A-csoport: Szlovénia, Franciaország, Finnország
B-csoport: Litvánia, Németország, Olaszország
C-csoport: Spanyolország, Horvátország, Montenegró, Magyarország
D-csoport: Oroszország, Szerbia, Lettország, Törökország

Az kosárlabda Eb-nek eddig két hibátlan csapata van, a címvédő Spanyolország és Szlovénia.

Kivel játszanak a magyarok?

Ennek a kérdésnek a válaszára csütörtök estig kell várni. Az már lehet tudni ugyan, hogy a C-csoport negyedik helyéről továbbjutó a magyar válogatott a D jelű szextett győztesével mérkőzik meg a nyolcaddöntőben, viszont Isztambulban körbeverték egymást a csapatok és akár három alakulat - Lettország, Szerbia és Oroszország - is odaérhet a végelszámolásnál. A fentebb felsorolt három alakulat négy forduló után 7-7 pontot gyűjtött az ugyancsak már továbbjutott házigazda Törökország előtt. Az utolsó forduló első két isztambuli mérkőzésén Oroszország és Szerbia is a biztos kieső Nagy-Britanniával és Belgiummal csap össze, Lettország pedig az utolsó negyedik helyről menekülni akaró (a címvédő Spanyolországgal senki sem akar már a nyolcaddöntőben találkozni - szerk. megj.) Törökországgal találkozik.

Amennyiben az első két mérkőzésen óriási meglepetések nem születnek és a letteknek is sikerül legyőzniük a törököket, akkor hármas körbeveréssel Szerbia végez a csoport élén jobb kosárarányának köszönhetően és készülhet a Magyarország elleni mérkőzésre. 

Ha nyer ugyan a szerb és az orosz válogatott a gyengébben jegyzett brit és belga csapat ellen, de a lettek kikapnak a házigazdáktól, akkor Hangáék az oroszokkal csapnak össze a nyolcaddöntőben, ugyanis ez utóbbiak legyőzték a szerbeket a csoportmérkőzések alkalmával.

Lettország csak akkor lehet a magyar válogatott ellenfele, ha a britek és a belgák legyőzik az oroszokat, illetve a szerbeket.

A nyolcaddöntők eddig ismert párosításai

szombat

  • ​Szlovénia-Ukrajna 12.30
  • Németország-Franciaország 15.15
  • Finnország-Olaszország 18.45
  • Litvánia-Görögország 21.30

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?