Hányan húznak el a jogerős ítélet meghozatala előtt?

Február 19-én dönt a Legfelsőbb Bíróság a korrupcióellenes ügyészség (DNA) azon kéréséről, hogy helyezzék országelhagyási tilalom alá a labdarúgó átigazolások dossziéjában érintett öt Liga 1-es klubvezetőt, illetve három játékosügynököt.focifonokok

A halasztás bejelentése után George Copos magába roskadva fogadkozott, hogy semmilyen körülmények között nem fog elmenekülni az ítélet elől az országból. „Több mint 40 millió eurót őltem bele a Bukaresti rapidba csak azért, hogy az embereknek örömet szerezzek. Milliókat fizettem az államkasszába, és most ez a fizetség" – fogalmazott Copos.

A fővárosi táblabíróság tavaly novemberben összesen 40 év börtönbüntetést szabott ki a román focit kézben tartó vezetőkre. A nem jogerős ítélet szerint az érintettek 12 román labdarúgó külföldre szerződésekor 1,5 millió euróval károsították meg az államot és több mint 10 millióval saját klubjaikat.

George Copos, a Bukaresti Rapid tulajdonosa 5 évet, Jean Pădureanu, a Besztercei Gloria elnöke 3 évet, Mihai Stoica, a Bukaresti Steaua ügyvezető igazgatója 4 évet, Cristi Borcea, a Bukaresti Dinamo volt részvényese 7 éves kapott. Victor és Giovani Becali játékosügynönök 7, illetve 8 évet, Gică Popescu volt válogatott labdarúgó pedig 3 évet kellene rácsok mögött ülnie. Ugyancsak 3 éves szabadságvesztésre ítélték a Dinamo egy másik volt részvényesét, Gigi Neţoiut is.

Az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) ügyészei 2008. október 2-án indítottak eljárást a nyolc elítélt ellen. A DNA vádirata szerint 1999-2005 között 12 román futballista külföldre szerződésekor írtak be kisebb összeget a hivatalos iratokba, mint amennyit a vásárló klubok a valóságban kifizettek.

Kimaradt?