Ilyen fontos sporteseményt még nem rendeztek Magyarországon

Pénteken a műugrók és a szinkronúszók selejtezőivel, valamint a megnyitó ünnepséggel elkezdődik Budapesten a 17. FINA-világbajnokság. Az év egyik legrangosabb sporteseményén a világ legjobb „vizes” sportolói versenyeznek július 14–30. között. A vb második felében helyszíni beszámolókkal jelentkezünk Budapestről.

Ahogy azt a napokban Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszó Szövetség elnöke is kiemelte egy interjúban, a MÚSZ már évek óta készül a jeles esemény megrendezésére. Eredetileg úgy volt, hogy az idei vizes világbajnokságot Guadalajara városában tartják, de a mexikóiak a politikai támogatás hiányában 2015-ben visszalépetek. Budapest – amelynek korábban a 2021-es világbajnokságot ítélte oda a nemzetközi szövetség – beugróként vállalta el a vb lebonyolítását.

A budapesti vizes világbajnokság hivatalos honlapjára feltöltött program grafikailag a riói olimpia online műsorfüzetét idézi fel bennünk. A FINA kétévente rendezett csúcseseménye valóban felfogható úgy, mint egy kisebbfajta olimpia, hiszen a 17 versenynap alatt hat különböző sportágban (óriás toronyugrás, műugrás, szinkronúszás, vízilabda, úszás, nyíltvízi úszás) nyerhetnek érmeket a vizes szakágak képviselői.

A világbajnokság főhelyszíne az idén februárban átadott Duna Aréna, ahol a műugrók és az úszók fognak csobbanni. Az úszóversenyek csak a második héten, július 23-ától kezdődnek a Népfürdő utcai létesítményben, ahonnan a Maszol munkatársa is tudósít majd. Kollégánk többek között a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodába is ellátogat, itt lesz megtartva ugyanis a férfi és a női vízilabdatorna. Különleges versenyhelyszínnek ígérkezik a Városligeti-tó, ahol a szinkronúszók mutathatják be a gyakorlataikat. A toronyugrók a Dunaparton, a Parlamenttel szemközt versenyeznek, a nyíltvízi úszókat pedig Balatonfüredre várják.

A magyarországi világbajnokságon 186 ország mintegy 2400 sportolója vesz részt. Az edzők mindkét magyar vízilabda-válogatottat éremesélyesnek tartják, de a hazai sikerek nagy részét az úszók valósíthatják meg. Hosszú Katinka például hat számban is rajtkőre áll, míg Cseh László 50, 100 és 200 méter pillangón próbálkozik. Gyurta Dániel a 100 és 200 mellre készül, a londoni olimpián bronzérmes Kapás Boglárka három számban indul. Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya három-négy arany, illetve körülbelül tíz éremmel számol.

Szerény a román küldöttség

Romániából mindössze hat sportoló utazott el a budapesti vizes világbajnokságra. A szövetség tájékoztatása szerint elsőként két műugró, Anca Șerb és Aurelian Dragomir lesz versenyben, majd jövő vasárnaptól következnek az úszók: Marius Radu (50 gyors), Alin Coste (100 gyors), Bogdan Scarlat (1500 gyors), és Alin Artmion (400 gyors). A riói olimpián hetedik férfi vízilabda-válogatott nem jutott ki a vb-re.

Budapesten két, Balatonfüreden egy szurkolói zónát alakítanak ki a szervezők, ezek egészen a masters vb zárónapjáig, azaz augusztus 20-ig működnek majd. Borsa Miklós, a Bp2017 Nonprofit Kft. szóvivője elmondta, hogy a hatalmas kivetítőkkel ellátott, ingyenesen látogatható szurkolói zónákba naponta reggel 9-től estig várják azokat, akik nem jutottak belépőhöz, vagy közösségben szeretnék átélni a vb eseményeit.
„Koncertekkel, színes programokkal, játszóházakkal várjuk az érdeklődőket, hogy a családok minden tagja találjon magának megfelelő elfoglaltságot" – jelentette ki a szóvivő. Hozzátéve, az egyik fővárosi szurkolói zónát a Dagály strand, a másikat a Margitszigeti Atlétikai Centrum területén, míg Balatonfüreden a Tagore sétányon alakítják ki.
Kis Tamás, a Bp2017 Nonprofit Kft. biztonsági vezetője arról beszélt, hogy a szurkolói zónákba és a versenyhelyszínekre érkezők is szigorú biztonsági ellenőrzésekre számíthatnak, ezért mindenkit arra kért, hogy legalább egy órával a megtekinteni kívánt esemény kezdete előtt érjen ki. (MTI)
A szinkronúszó versenyek helyszíne a Városligetben, a Vajdahunyad vára mellett A svéd szinkronúszó-válogatott edzése a 2017-es vizes világbajnokság szinkronúszó versenyeinek helyszínén a Városligetben Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda A vizes világbajnokság vízilabdatornájának helyszíne, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda a Margitszigeten Batthyány tér A vizes világbajnokság óriástoronyugrásának helyszíne a Batthyány térnél, a Sztehlo Gábor rakparton A felújított Császár-Komjádi Sportuszoda A 2017-es FINA vizes világbajnokság egyik edzőhelyszíne, a felújított Császár-Komjádi Sportuszoda Átadták a felújított Császár-Komjádi Sportuszodát A felújított Császár-Komjádi Sportuszoda Duna Aréna A 2017-es vizes világbajnokság központi budapesti létesítménye, a Duna Aréna

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?