Huszonöt lovas áll rajthoz a Székely Vágtán

A július 14–16. között, hetedik alkalommal sorra kerülő Székely Vágtán és a Góbé futamon a térség legjobb lovasai mérik össze tudásukat, hogy elvigyék a főnyereményt, amely a budapesti Nemzeti Vágtán való részvételt és jelentős pénzdíjat jelent.

A maksai Óriáspince-tetőn kialakított versenypályán sorra kerülő Székely Vágtára tizenhat székelyföldi lovas nevezett be, közülük tízen háromszéki települések színeiben indulnak, öten Hargita megyei településeket képviselnek, míg Maros megye egy lovast küld a versenyre. A Góbé futamnak nevezett versenyre, amely a térség házi lovasversenyének számít hat lovas nevezett be Kovászna megyéből és három lovas versenyzik Hargita megyei települést képviselve.

A Székely Vágtán induló települések: Csíkdelne, Csíkkászon, Előpatak, Gyergyóditró, Gyergyóremete, Gyergyószentmiklós, Kézdisárfalva, Kézdioroszfalu, Kézdivásárhely, Kovászna, Maksa, Mikóújfalu, Nyárádszereda, Nyújtód, Réty és Sepsiszentgyörgy. A Góbé futamon induló települések pedig Bálványos, Csíkkozmás, Farkaslaka, Gyergyószentmiklós, Kézdialmás, Kézdivásárhely, Kilyén, Sepsiszentgyörgy és Szotyor.

Idén érdekesség, hogy Kézdivásárhely önkormányzata öt lovast is benevezett, közülük négyen a Székely Vágtán és egy lovas a Góbé futamon indul. A céhes város versenyzőjének tavaly hajszálon múlt a döntőben való részvétel, de bírói döntés értelmében kizárták a versenyből.

Idén viszont megerősítik jelenlétüket, így a kézdivásárhelyi önkormányzat a benevezési díj mellett, az öt lovas felkészülését is támogatja. A szervezők szerint az idei Székely Vágtára visszatérnek a „nagy öregek”, mint László Pál, Kövér György, Ugron Attila, Fazakas Alpár vagy a tavalyi győztes, Zsigmond János, akik akár már becsukott szemmel is megteszik a köröket, annyi éve részesei a Vágtának.

Ugyanakkor meglepően sok az újonc az idei mezőnyben, akik minden bizonnyal, a korábbi lovasversenyeken felnőve, most bizonyítani akarnak.

Gazdag kísérő programokat kínál a Székely Vágta

A lovas futamok mellett színes programkínálat is várja az érdeklődőket az Óriáspince-tetőre. Július 14-én, péntek este a Szent László-emlékév tiszteletére, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, először rendeznek Szent László-futamot. Emellett 21.30-tól kezdődik A csillagösvény népe című zenés-táncos-lovas eredettörténeti táncköltemény nyilvános főpróbájára. A Háromszéken készülő nagyprodukció hivatalos bemutatója másnap (szombaton) este fél tíztől lesz. A Székely Vágtára idén is érkeznek az izlandi lovak, lesz Incitato-kiállítás, kézműves vásár és gyermekprogramok, emellett lovas kísérőprogramok és fogathajtó verseny is. A teljes program elérhető a rendezvény honlapján.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?