Sepsiszentgyörgyi ifjúságkutatás: itthon tanulnak, külföldön dolgoznak

A sepsiszentgyörgyi fiatalok többsége hazai egyetemeken tanulna tovább, de külföldön szeretnének munkát vállalni – derült ki abból az ifjúság kutatásból, amelynek eredményeit most hozta nyilvánosságra a Turulmadár Ifjúsági Iroda.

Az ifjúsággal foglalkozó civil szervezet öt sepsiszentgyörgyi iskola – a Székely Mikó Kollégium, a Református Kollégium, a Mikes Kelemen Líceum, a Berde Áron Szakközépiskola, valamint a Kós Károly Szakképző Líceum – 336 diákjának megkérdezésével végzett kutatásában a fiatalok társadalmi helyzetéről, jövőképéről, önkéntességről és a fiatalok általános problémáiról tettek fel kérdéseket.

Itthon tanulnának, de külföldön akarnak dolgozni

A sepsiszentgyörgyi fiatalokat érintő jelentés szerint a megkérdezettek több mint fele (62%) válaszolta azt, hogy középiskolai tanulmányait követően valamely romániai egyetemen szeretne tovább tanulni, míg a válaszadók 28%-a külföldi egyetemet választana. Minden tízedik megkérdezett ifjú nem kíván továbbtanulni. A sepsiszentgyörgyi diákok körében a gazdasági szakok a legnépszerűbbek, második helyen az informatika és ehhez kapcsolódó szakterületek, harmadik helyen pedig az egészségügy szerepel.

Miközben a diákok többsége itthon szeretne továbbtanulni, a munkavállalás tekintetében másak a terveik. A megkérdezettek több mint fele nyilatkozta azt, hogy tanulmányai befejeztével külföldön szeretne dolgozni, és 45% azon válaszadók aránya, akik a hazai munkaerőpiacon szeretnének elhelyezkedni. A sepsiszentgyörgyi tanulók 58%-a soha nem vállalt még munkát anyagi juttatásért cserébe, vagy csak néhány alkalommal, alkalmi vagy szezonális munkát 38% végzett. Azok aránya, akik középiskolai tanulmányaik mellett állandó munkahellyel rendelkeznek, kevesebb mint 5%.

Tanulási nehézségek és túlzott elvárások

A sepsiszentgyörgyi diákok általános problémaként azt emelték ki, hogy nem ismerik kellőképp erősségeiket és korlátaikat. Ezzel egy időben pedig törekednek arra, hogy megfeleljenek környezetüknek, a barátoknak és a társadalom által elvárt normáknak. Problémaként említették, hogy sok esetben nem értik meg őket szüleik, vagy túl nagy elvárásokat támasztanak feléjük. Ugyancsak problémaként említették, hogy túl sok a házi feladat, túl nagy mennyiségű információ éri őket, amelynek úgy érzik, nem veszik majd hasznát a későbbiekben. Általánosságban nem értenek egyet az iskolarendszer működésével, amely túlterheli őket.

Kevesen önkénteskednek Sepsiszentgyörgyön

A közösségi munkavállalás terén akad még tennivaló, derült ki a Turulmadár Ifjúsági Iroda kutatásából, amely szerint a megkérdezett sepsiszentgyörgyi diákok közel fele (44%) nem vállalt soha önkéntes munkát és a megkérdezettek közel egynegyede (12%) válaszolta azt, hogy állandó jelleggel önkénteskedik valamely egyházi vagy civil szervezetnél. Az aktívan önkénteskedő fiatalok legtöbb esetben több szervezet tagjaiként is tevékenykednek.

Interneten töltik szabadidejüket

Talán nem meglepő, de a Turulmadár ifjúsági iroda felmérése szerint a sepsiszentgyörgyi fiatalok legtöbb szabadidejüket internetezéssel töltik, naponta átlagosan 3 órát. A felmérés szerint minden harmadik megkérdezett tölt legkevesebb 3 és legtöbb 6 órát naponta internetezéssel. A megkérdezettek 21%-a pedig átlagosan 6 óránál többet internetezik. A sepsiszentgyörgyi fiatalok elsődleges információs forrásai a közösségi oldalak, mint a Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram, Tumblr. Ezt követik a hírportálok (pl. Maszol, Transindex) majd a troll és mém humor oldalak, mint a 9GAG és a Trollfész.

Az ifjakat nem vonzza a hagyományos média

A sepsiszentgyörgyi fiatalok médiafogyasztási szokásainak felmérése során kiderült, hogy a válaszadók több mint fele (52%) egyáltalán nem, vagy kevesebb, mint egy órát fordít naponta újság, folyóirat vagy valamely könyv olvasására. Ennél is alacsonyabb a naponta tévét nézők aránya, hiszen a válaszadók 60%-a egyáltalán, vagy csak naponta kevesebb, mint egy órát tölt tévénézéssel. A válaszadók 93% mondta azt, hogy egyáltalán vagy csak napi kevesebb, mint egy órát hallgat rádiót.

A Turulmadár Ifjúsági Iroda a közösségi munka és önkéntesség népszerűsítését tartja kiemelt céljának, valamint a gyermekek és fiatalok nevelését, oktatását és mentorációját. Az ezekre való igényt szem előtt tartva szervezik a következő tanévben is programjaikat, mint a YEP+ ifjúsági fejlesztőprogram, a The Duke of Edinburgh's Award mentor program, az Önkéntes Kupa sportrendezvény, a Tandem Bike Academy, valamint a platz.ro önkéntes platform fejlesztése.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?