Tófalvi Évát meggyőzték, mégsem vonul vissza: olimpiai kvótát szerezne

A téli sportágak egyik legismertebb romániai versenyzője komolyan fontolgatta a visszavonulást, de a Román Biatlon Szövetség képviselőinek sikerült meggyőzniük a folytatásról. Tófalvi Éva a Maszolnak elmondta: célba veszi a hatodik olimpiai szereplést, és ha minden a terv szerint halad, csak a pjongcsangi játékok után fejezné be pályafutását.

Nemrég a nemzetközi szövetség (IBU) hivatalos oldala közölt riportot Tófalvi Éváról. Ebben a 38 éves csíkszeredai sportoló kilátásba helyezte visszavonulását. Úgy fogalmazott, bár nem százszázalékosan biztos a dolgában, elérkezett az idő a váltáshoz, szeretne most már családot alapítani. Az angol nyelvű cikk alapján több hír is megjelent a sajtóban, többek között mi is úgy értelmeztük, hogy az oslói világkupa volt Tófalvi Éva utolsó versenye, azaz abbahagyja a versenysportot. Megkerestük, s mint kiderült, mégsem adja fel, megpróbálja kiharcolni az olimpiai szereplés jogát.

A szövetség közbelépett

A tapasztalt csíkszeredai sílövő a Maszolnak elmondta, komolyan gondolta a visszavonulást, csakhogy a hazai szakszövetségnél erről hallani sem akartak. „Három napot tartott a visszavonulásom, tényleg vissza szerettem volna vonulni, csak rá kellett jönnöm, hogy én vagyok az egyedüli, aki az olimpiára meg tudja csinálni a kvótát. A verseny egyre szorosabb, egyre jobb helyeken kell végezni. Elég kínos lenne, hogy ne menjen senki az olimpiára a román lány biatlonból, miután mi hoztuk a legjobb eredményeket több olimpián keresztül. Meggyőztek a szövetségtől, tíz hónapról van szó, ezt még ki kell bírnom. Nem lenne jó a román sportnak, ha elesnének a kvótától” – magyarázta.

Csak úgy ment bele a folytatásba, ha teljesítik a kéréseit, nagy meglepetésre ezúttal pozitív választ kapott a szövetségtől. „Azt hittem, nem fogják megadni, amit kérek, soha nem adták meg az elmúlt húsz évben. Hirtelen ez most elég nagy változás a részükről. Szükségem van egy orvosra, akivel folyamatosan tudom tartani a kapcsolatot, és aki tudja, mi, merre, hány óra. Azt kértem továbbá, hogy edzhessek külön az olasz edzőmmel, vagy amikor itthon vagyok Márton Simonékkal – mindenbe belementek, csak épp maradjak” – nyilatkozta portálunknak Tófalvi.

Nem ment a futás

Korábban írtunk arról, hogy az IBU csak szeptemberben mentette fel a doppingvád alól, így sokáig kérdéses volt a világkupa-szereplése. Végül több versenyen is elindult, de nem tudott kiemelkedő eredményeket elérni. „Három hónap edzés után beálltam a világkupára, ez a felkészülés egyszerűen nem elég. Egy-két versenyre talán még megfelel, de végigvinni hat hónapot lehetetlen. Ez a szezonom ezért volt olyan, amilyen, látszott az eredményeimen, hogy nem készülhettem eleget. Amint az várható volt, nem ment a futás. Igaz, aki ilyenkor visszatér és megver mindenkit, az nem tiszta lappal játszik” – mondta a visszatéréséről a sportoló.

A világkupa egyik állomása éppen a dél-koreai Pjongcsang volt, a sílövők március első napjaiban próbálhatták ki a 2018-as olimpia biatlonversenyinek otthont adó Alepensia-centert. Tófalvi Éva úgy véli, az idei dél-koreai viadalnak egyáltalán nem volt különleges hangulata a közelgő olimpia miatt, ugyanakkor reméli, jövőre ez nagyot fog változni. Az európai versenyzőknek hét-nyolcórás óraeltéréssel kellett megbirkózniuk, talán ez is rányomta bélyegét a pjongcsangi világkupaverseny hangulatára.

Vadászni kell a pontokat

Utánanéztünk, hogyan lehet kvótát szerezni biatlonban a dél-koreai olimpiára. Mind a női, mind a férfi mezőnyben 115 versenyző vehet részt a játékokon. A helyeket a nemzetközi versenyeken elért eredmények alapján osztják el. A sílövők kvalifikációs pontokat gyűjtenek, ezek országonként összeadódnak, így kialakul egy sorrend.

A legtöbb helyet azok a szövetségek viszik el, amelyek az első ötben zárnak az országok közti rangsorban (Nemzetek Kupája / Nation Cup), de bőven jut kvóta a 6–20. pozíciót elfoglaló nemzeteknek is. Két-két kvótát kap a ranglistán 21., valamint a 22. ország. A végleges női listán Románia 2086 ponttal a 24. helyen zárt.

A fennmaradó helyeket az egyéni IBU kvalifikációs rangsor alapján osztja el a nemzetközi szövetség, azon országok sílövői között, amelyek a 23. és 32. helyen állnak (a végelszámolásnál figyelembe veszik a következő szezon eredményeit is). 

Tóvalfi Éva úgyi érzi, ha egész nyáron tud edzeni, a top 30-ba, de akár a legjobb 20-ba is bekerülhetne, így bebiztosíthatná az olimpiai szereplést. „Nehéz lesz, maximálisan komolyan kell venni a nyári felkészülést, másrészt azt is szeretném, hogy összejöjjön egy szép eredmény az olimpián, önmagában a részvétel engem nem melegít. Ötön voltam már, ez lenne a hatodik olimpiám…”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?