Tófalvi Éva: „Nagyon aljas módon bántak el velem”

Bár a Nemzetközi Biatlon Szövetségtől (IBU) jó hírt kapott, a doppingvád alól felmentett Tófalvi Éva keserű szájízzel nyilatkozott a Maszolnak. A csíkszeredai sílövő majdnem teljesen kiábrándult a sportágból, úgy érzi, az IBU egyáltalán nem állt ki mellette, miközben klubja is cserben hagyta. A nehéz hónapok után viszont talpra állna, visszatérését fontolgatja, ugyanakkor klubváltást helyezett kilátásba.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) már áprilisban közölte, hogy azok a sportolók, akik március elseje előtt buktak le a meldonium anyaggal, és mintájukban alacsony volt annak értéke, nem kapnak eltiltást. Tófalvi Éva felmentésére mégis szeptemberig kellett várni, az erdélyi versenyző pénteken kapta meg a hivatalos értesítést. Szerinte egyáltalán nem segítette az ügyet, hogy Romániát képviseli.

„Az IBU-nak a jóvoltából kellett ennyit várni. Időben kértem, hogy mentsenek fel, meg is indokoltam az álláspontomat, a nemzetközi szövetség azonban nem volt hajlandó semmiféle döntést hozni szeptemberig. Ebben az játszhat közre, hogy nem vagyok sem német, sem norvég. Nagyon aljas módon bántak el velem” – mondta el érdeklődésünkre az öt olimpiát megjárt sportoló.

Tófalvi korábban elismerte, hibázott, de szó sincs szándékos csalásról. A doppinglistára az év elején felkerült meldoniumot szívgyógyszerként szedte, nem teljesítményfokozás volt a tablettával a célja. Tavasszal még úgy fogalmazott, nagyon bánja, hogy így kell lezárnia karrierjét, most azonban már a visszatérés lehetőségéről beszélt.

„Ha egyszer rád kenték, nehéz lemosni a doppingvádat, még ha nem is vagy hibás. Szeretném tisztázni magam és tisztességesen befejezni a pályafutásomat. A nyáron nem készültem, mert annyira rosszul esett az egész, hogy azt mondtam, nem is akarok többet erről a sportról hallani. Ha vissza is térek, január előtt semmilyen esélyem nincs indulni versenyeken. Egyszerűen nem tudom elérni azt a szintet, amivel a világkupán megállnám a helyemet. Ezt jól át kell még gondolnom” – nyilatkozta a Maszolnak.

Tófalvi Éva komoly lépéshátrányban van a vetélytársaival szemben, hiszen a felfüggesztés miatt nem vehetett részt a hazai edzőtáborokban, fájlalja továbbá a Csíkszeredai Sportklub támogatásának hiányát.

„A Sportklub abszolút semmivel nem segített az utóbbi időben, mosták kezeiket. Hodos úr nem óhajtott semmilyen formában támogatni, pedig első számú sportoló vagyok a klubnál, magasan a legjobb eredményekkel. Hat hónapja munkanélküli vagyok. Komolyan át kell gondoljam a klubcserét, ez így nem működik.”

Tófalvi Éva a 2008/09-es idényben a 15 kilométeres egyéni versenyszámban nyert világkupát az ausztriai Hochfilzenben. A téli sportok egyik legeredményesebb versenyzőjeként az utóbbi két téli olimpia megnyitóján, 2010-ben Vancouverben és 2014-ben Szocsiban ő volt Románia zászlóvivője. A WADA hivatalos tilalmi listáján ez év eleje óta szerepel a meldonium, amely szívgyógyszerként, Mildronat néven terjedt el elsősorban a balti államokban és Oroszországban. A szer javítja a vérkeringést, így növeli a sportolók fizikai és mentális terhelhetőségét – írja az MTI.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?